Mélységi bombákkal zavartak el a finnek valamit a víz alatt

-

Víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett a finn haditengerészet egy feltételezett tengeralattjárót a Balti-tengeren, a finn főváros, Helsinki partjai közelében – derül ki a haderőnem keddi közleményéből.


„A területi vizek ellenőrzése során a haditengerészet egy lehetséges víz alatti tárgyat észlelt hétfőn dél körül a főváros parti vizeinek határa közelében” – hangzik a közlemény. Felderítő misszió indult felszíni hajókkal, majd újabb keresés az övezetben a keddre virradó éjjel. Ezután a megfigyelések nyomán hajnali 3 órakor figyelmeztetés következett mélységi bombákkal – számolnak be. Azt azonban nem mondták meg, hogy vajon milyen típusú tengeralattjáróról lehetett szó.


Finnországot, amelynek több mint 1300 kilométernyi közös határa van Oroszországgal, egyre inkább aggasztja nagy hatalmú keleti szomszédja az orosz légierő berepüléseinek és a hadsereg határ menti gyakorlatainak egy éve után.


Carl Haglund védelmi miniszter nem említette a mostani ügyben Oroszországot, csak annyit mondott a finn médiának, hogy a szóban forgó tárgy egy tengeralattjáró lehetett, és valószínűleg már elhagyta a térséget. Hozzátette, hogy Finnország ritkán használ ilyen figyelmeztető bombákat.


Erős a gyanúnk, hogy nem odavaló víz alatti tevékenység történt. Természetesen mindig komoly dolog, amikor megsértik a területi vizeinket

– mondta a miniszter az STT finn hírügynökségnek. „A bombákkal nem az volt a cél, hogy kárt okozzunk a célpontnak, hanem hogy tudja: észrevettük” – közölte Olavi Jantunen sorhajókapitány a Helsingin Sanomat című újsággal.