Mélyrepülésben az amerikai tőzsdék is

Fotó: picture alliance / Klaus Ohlenschläger

-

A kínai tőzsdék negatív teljesítménye az ázsiai és európai tőzsdék után az amerikai társaikat a lerántotta.


A kereskedés megnyitása után fél órával az S&P-500 2,2, a Dow Jones ipari átlaga 2,3, a Nasdaq 2,7 százalékos mínuszt regisztrálhatott. Az okot nem kell sokáig keresni: a kínai évnyitás finoman szólva sem sikerült a legfényesebben, amikor 7 százalékos mínusz közelébe ért a Shanghai Composite Index, le is zárták a kereskedést a hatóságok.

A kínai bedőlés oka egy váratlanul rossz makroadat volt, de az is a félelmeket táplálta, hogy lassan kifut a nyári nagy tőzsdekrach idején elfogadott részvényeladási tilalom, ami újabb eladási hullámot gerjeszthet. (Az eladási tilalom azokra vonatkozott, akik részvénytulajdona egy-egy cégben meghaladja az ötszázalékos arányt.)

Mindezen felül a nemzetközi hangulatot nem segíti az Irán és Szaúd-Arábia közötti viszony megromlása, ez pedig így együttesen bőven elegendő volt ahhoz, hogy lerántsa a világ tőzsdéit.

Ennek megfelelően az európai tőzsdék is gyengélkednek: délután négy óra után pár perccel a londoni FTSE-100 2, a párizsi CAC-40 2,3, míg a frankfurti DAX 4 százalékos mínuszban állt.