Nagyon szorul a hurok Paks II. körül

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az unió Paks II. miatt. Azt akarják kideríteni, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása nem tiltott állami támogatás-e.


A vizsgálat azt kívánja feltárni, vajon a magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést vagy a magyarországi befektetés állami támogatásnak minősül. Amennyiben úgy találják, hogy a beruházáshoz az állam támogatást nyújt, a bizottság megvizsgálja, hogy mennyiben vezethetett ez a verseny torzulásához a magyar energiapiacon – áll az Európai Bizottság közleményben.

Múlt héten már elindították a kötelezettségszegési eljárást. Ez utóbbi egy jogi procedúra, amely pénzügyi következményekkel csak akkor jár, ha a többlépcsős folyamat legvégén az Európai Bíróság Brüsszel javára ítél Magyarországgal szemben. Addig azonban a kormánynak több lehetősége van meggyőzni a bizottságot, ezért egy ilyen eljárás időtartama átlagosan 30 hónap.

A mélyreható vizsgálat ennél súlyosabb következményekkel járhat már rövid távon is. Az elmúlt hónapokban például ugyancsak tiltott állami támogatást feltételezve Brüsszel több hazai adónem beszedését tiltotta meg, ilyen volt a reklámadó, a dohánycégekre kivetett különadó és a módosított élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Mindegyik esetben azt kifogásolták, hogy egyes cégméretnél – a multiknál – a befizetendő adó aránytalanul magas, ami így közvetve tiltott állami támogatás azoknak, akiknek az esetében jóval kevesebb a befizetendő összeg, vagy akár nem is kell fizetniük.

Azt egyelőre nem tudjuk, Paks esetében él-e Brüsszel hasonló korlátozással. Múlt héten, a kötelezettségszegési eljárás elindításakor a bizottság szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, leállíttatják-e a Paks II-vel kapcsolatos beszerzéseket.

Az állami támogatásnak minősíthető kifizetéseket vagy engedményeket (legyen szó adókedvezményről vagy közvetlen támogatásról) az Európai Bizottságnak minden esetben jóvá kell hagynia - emelte ki a VS.hu kérdésére Ricardo Cardoso, a bizottság versenyügyekben illetékes szóvivője. Emlékeztetett: Magyarország be is nyújtotta az erre irányuló kérését. Brüsszel most azt vizsgálja, hogy ez nem minősül-e a versenyt torzító körülménynek. Ez esetben nem azt nézik, hogy diszkrimánálják-e a más tagországok piaci szereplőit, hanem azt, hogy a magyarországi energiapiac szereplőit nem éri-e hátrányos megkülönböztetés.


A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná - reagált a távirati irodának a Miniszterelnökség.