Mélyponton a kakaó ára

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Folyamatos csökkent, és tíz éve nem látott alacsony szint közelébe jutott a világpiaci kakaóár. A kínai kereslet növekedése elmaradt az előrejelzésektől, a termelőknél és a kakaóőrlőknél emiatt kapacitástöbblet alakult ki.


A kakaó világpiaci kínálata hosszabb ideig meghaladhatja a keresletét – jelezte a Nemzetközi Kakaószövetség (ICCO) márciusban. Az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Juhász Gergely szerint a prognózis következménye azt volt, hogy folytatódott a kakaó árának 2016 áprilisa óta tartó csökkenése. A 3150 dolláros tonnánkénti ár idén februárig 2200 dollár alá esett, majd további 400 dollárral zuhant, és május elején már 1800 dollárba került a kakaó tonnája.

A túlkínálatot alapvetően az okozta, hogy a világ legnagyobb kakaófogyasztójának számító Kína visszafogta importját. Emiatt a legnagyobb globális kakaóbab-termesztő országokban, Elefántcsontparton és Ghánában, Európán belül pedig Hollandiában jelentős raktárkészletek halmozódtak fel.

Elefántcsontpart csökkentette a termelőknek fizetett átvételi árat, a holland kakaóbab nagybani felvásárlói pedig több hétre felfüggesztették az átvételt – mondta Juhász.

Az ICCO a kakaó árának további csökkenését sem tartja kizártnak. A piaci elemzők szerint a termesztőknek ilyen alacsony átvételi árak mellett nincs elegendő forrásuk arra, hogy kakaóbab-ültetvényeiket gondozzák. Juhász szerint a mostani többlet mérséklődhet, az árcsökkenés is megállhat, sőt, akár enyhe emelkedés is elképzelhető.

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy. A kakaó – és a kakaóvajból kinyert csokoládé – idehaza is egyre kevesebbe kerül. A KSH szerint júniusban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év hatodik hónapjában 1,9 százalék volt.