Maradt a mélyponton, de nem csökkent tovább a Fidesz támogatottsága

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Ujvári Sándor

-

Májusban a megkérdezettek 23 százaléka támogatta a Fideszt, ez nagyjából 1,8 millió szavazót jelent.


Meglepően hangozhat, hogy noha még mindig a legnépszerűbb, a Fidesz elutasítottsága a legmagasabb, utána következik az MSZP és a Jobbik – derül ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírekkel közösen, május 14. és 18. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Ezzel együtt a többi pártnak nem lett nagyobb a támogatottsága.

Az adatokat értékelve az elemző cég azt írja, hogy a jelek szerint a Fidesz a 2014 októberében mért csúcshoz képest elérte mélypontját, az egészen a múlt hónapig tartó csökkenés megállt. Májusban, az összes megkérdezett körében 23 százaléknyi támogatóval rendelkezett a párt. Ez nagyjából 1,8 millió szavazót jelent, ami már nem sokkal több, mint a párt stabil, megingathatatlan szavazói bázisa.

Az MSZP támogatottsága a kutatás szerint ebben a hónapban 11 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy a párt a választások óta, sem lefelé sem felfelé nem tud kimozdulni a 10-12 százalékos sávból. Vagyis – vonják le a következtetést az elemzők – ez a kb. 900 000 szavazó jelenti jelenleg a párt bázisát, akik figyelemreméltónak mondják, hogy a Fidesz elmúlt fél éves zuhanásából az egykori kormánypárt képtelen volt profitálni.

Mindez nem mondható el a Jobbikról, amely a Publicus-felmérés szerint májusra stabilizálni tudta az országgyűlési kampány kezdete óta lényegében folyamatosan növekvő szavazói táborát. Május közepén, az összes megkérdezett válaszadó 15 százaléka biztosította támogatásáról. Ezzel a párt a csúcsa közelében tudott maradni, de megállt a növekedése.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a választások óta 3 százalék környékén teljesít, most is 3 százalékos a támogatottsága. A DK elmúlt hónapokban tapasztalható enyhe növekedése megtorpant és némi korrekciót figyelhetünk meg: a megkérdezettek 2 százaléka szavazna a pártra most vasárnap. Az Együtt és a PM támogatottsága pedig továbbra is 1-1 százalékos.

Az egyes pártoktól elpárolgók a bizonytalanok 43%-osra nőtt táborát erősítik. Ez a mutató nem volt ilyen magas a választások óta – de ez a ciklus ezen szakaszában, különösen az időközi választási kampányok után – a Publicus kutatói szerint átlagosnak mondható.