Melyik volt az év legbotrányosabb mondata?

Forrás: VS.hu

-

A magyar közélet egyik fő üzemanyagát jelentik a közszereplők menetrendszerűen felbukkanó, botrányos mondatai, amelyek vagy végtelenül sértőek egyes emberekre vagy egy csoportra nézve, vagy pedig nagyon magas szintű cinizmusról árulkodnak. Az év végén összeszedtünk néhányat az ideiek közül, szavazzon, hogy ön szerint melyik volt a leginkább bicskanyitogató!Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.

Simicska Lajos


A G-nap

Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos korábban évtizedeken keresztül szoros szövetségesek voltak, de tavaly megromlott köztük a viszony. A dolgok akkor fordultak át nyílt ellenségeskedésbe, mikor a kormány tervbe vette a reklámadó kiterjesztését az egész médiára, amire Simicska meghirdette a „totális háborút”. Másnap a Simicska-féle médiabirodalom vezetői bejelentették távozásukat, amin az üzletember annyira felhúzta magát, hogy több mint húsz év után több interjúkat is adott, amelyekben trágár szavakkal illette az őt hátba támadókat, és a szerinte mögöttük álló miniszterelnököt. Ilyen randa szó még biztos nem szerepelt a magyar címlapokon, de ennél fontosabb, hogy a háború azóta is dúl, a kormányoldal újabb és újabb területekről szorítja ki Simicska érdekeltségeit.A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a „polgári Magyarország” hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt.

G. Fodor Gábor


Uralni a pillanatot

2015 elején megroggyant a Fidesz korábban kikezdhetetlennek tűnő népszerűsége, ami két időközi választáson elszenvedett vereségben csúcsosodott ki. Ennek okairól megoszlanak a vélemények, de igazából nem is nagyon próbálták kibeszélni a helyzetet. A kivételek közé tartozott G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója, aki a Magyar Narancsnak adott interjúban meglepő őszinteséggel beszélt arról, hogy is működik a kormányzás: ez szerinte „a pillanat uralásának művészete”, vagyis bármit is gondolnak az értelmiségiek, nincs semmiféle ideológia, vezérelv, minden annak van alárendelve, hogy reagáljanak a napi helyzetekre. Ez olyan felháborodást keltett a jobboldalon, hogy még Orbán Viktor is leszólta G. Fodort: évértékelő beszédében „okoskodó politikai elemzőnek” minősítette egyik legfontosabb tanácsadóját.Fújj! Szájer és Kocsismáté mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak.

Ungár Klára


Bujkáló melegek

A melegek jogairól szinte lehetetlen higgadt vitát folytatni, sok esetben mindkét oldalon heves indulatok fűtik a megszólalókat. A saját bevallása szerint leszbikus Ungár Klára, egykori SZDSZ-es politikus is egészen furcsa dologra ragadtatta magát: a vita hevében bujkáló melegnek minősített két fideszes politikust, Szájer József EP-képviselőt és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestert. A Facebook-bejegyzés még a meleg közösségen belül is hatalmas vitát váltott ki: általános volt a vélekedés, hogy nem lett volna szabad mások nemi identitásáról, legszemélyesebb magánügyéről a beleegyezésük nélkül írni. Kocsis perre vitte a dolgot, és első fokon nyert is, a bíróság szerint ugyanakkor nem a melegséggel sértették meg, hanem politikusként keltették rossz hírét.Nem vagyok buzeráns!

Kocsis Máté


Nem is buzi

Azért az sem véletlen, hogy pont Kocsis került Ungár célkeresztjébe, a Fidesz ifjú titánja ugyanis az elmúlt években mindent megtett azért, hogy kivívja az ellenzék és a civilek utálatát: a kukázás betiltásától kezdve a tűcsereprogram ellehetetlenítésén át a melegek elleni kirohanásokig sokféle okot adott arra, hogy ne szeressék. Az is érdekes, ahogy felvette a kesztyűt Ungárral szemben, például olyanokat talált mondani, hogy „olyan messze áll tőlem a homoszexualitás, mint Makótól Jeruzsálem”, majd támadásba ment át az egész meleg közösség ellen, mikor arról értekezett, hogy a meleg büszkeség napján rendezett felvonulást ki kellene tiltani az Andrássy útról, mert a „provokatív rendezvény” sok embert zavar.


László Petra; operatőr; N1 TV; menekültek; Röszke


Halálfélelmem volt, azt éreztem, hogy legázolnak, eltaposnak.

László Petra


Belerúgni a menekültekbe

Már az is elég furcsa, hogy egy operatőr kilép a szerepéből, és önkéntes rendőrként kezd viselkedni, megrúg egy gyereket és megpróbál kigáncsolni egy gyerekkel a karján menekülő férfit. A Jobbik-közeli N1TV munkatársa, László Petra – aki néhány napig valószínűleg a világ leggyűlöltebb embere volt – azonban rá tudott tenni egy lapáttal, amikor megpróbálta mindezt megmagyarázni. Arról beszélt, hogy amit tett, pánikreakció volt, és rettenetes, halálos fenyegetések közt élnek. Később aztán újra harciassá vált, amikor azt nyilatkozta, hogy a támadások miatt Oroszországba kíván költözni, és be kívánja perelni a Facebookot, mert az szerinte törölte az őt támogató oldalakat, az ellene uszítóakat viszont meghagyta.


Kovács Ákos


A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak. Én így érzem.
- Nem az a dolguk?
- Nem az a dolguk.
- Mi a dolguk a nőknek?
- Hát, mondjuk, a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy, mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni.

Kovács Ákos az Echo TV-nek


Princípium

Ebben az évben a melegjogok mellett a nemi szerepekről szóló szimbolikus viták is magasabb fokozatra kapcsoltak, köszönhetően egyrészt Kövér László házelnöknek, illetve Kovács Ákos zenésznek. Utóbbi egy tévéinterjúban azt a gondolatát osztotta meg a nézőkkel, hogy embereknek lehet eleve elrendelt szerepük, és meg is mondja, mi az. Mindez persze nem kapott volna túl nagy jelentőséget, ha a mondatai miatt nem mondja fel vele a szponzori szerződést a Magyar Telekom, majd nem száll be az egész vitába a kormány, amely válaszcsapásként a Telekom-szerződések felmondását jelentette be.


Gömöri Zsolt, Magyar Paralimpiai Bizottság


Engem is anya szült, nekem is vannak kiadásaim.

Gömöri Zsolt


Megérdemelte

2015 előtt valószínűleg csak azok ismerték Gömöri Zsolt nevét, akik valamilyen módon kapcsolódtak a parasporthoz. Idén azonban a széles nyilvánosság is értesülhetett róla, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke – és más munkatársai – a szervezettől kapott kölcsönt devizahitele törlesztésére fordította, sokmilliós jutalmat vett fel, a vezetés pedig az Iparművészeti Múzeumban rendezett magának gálavacsorát, miközben a sportolók folyamatosan panaszkodtak a rossz körülményekre. Gömöri először felvette a kesztyűt: azt állította, hogy ő nagyon is jól dolgozott, és jól bevált recept szerint az egész botrányért belső ellenfeleit és a sajtót tette felelőssé. Nagy sokára azonban, miután az ügyészség nyomozást rendelt el, távozott posztjáról.


L. Simon László


Ha igaz az, amit önök mondanak, hogy négymillió szegény él ebben az országban, akkor miért is követelik azt, hogy vasárnap vásárolni lehessen?

L. Simon László


L. Simon László tevékenysége és megszólalásai lehet, hogy megérnének egy külön szavazást is. Szépségdíjas volt például a borászata által rákellenes csodaszerként hirdetett barackmag, amely miatt állítólag még a miniszterelnök is kérdőre vonta. Amikor szembesítették a Miniszterelnökség azóta leköszönt államtitkárát ezzel a kérdéssel, először azt mondta, nem is forgalmaztak ilyen terméket, majd azt is letagadta, hogy bármi köze lenne a céghez, hiszen az a felesége tulajdona. A legcinikusabb mondata azonban a vasárnapi zárva tartás védelmében hangzott el, egy füst alatt kétségbe vonva azt az ellenzéki állítást, hogy nagy lenne a szegénység az országban.