Mélyben maradt a hiány

-

Az éves terv 61 százalékát teszi ki mindössze a héthavi hiány.


Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 464,8 milliárd forint volt az első hét hónapban, szemben az egy évvel korábbi 894,1 milliárd forinttal. Az előzetes adatok szerint az év első hét hónapjában a központi költségvetés 585,8 milliárd forint hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,5, az elkülönített állami pénzalapok pedig 68,5 milliárd forint többletet mutattak.

Az első hét havi kedvezőbb adatok oka a tavalyihoz képest elsősorban az, hogy eltérően alakult a központi költségvetés kiadási szerkezete, egyebek mellett az uniós programok kifizetéseihez és az adósságszolgálathoz kapcsolódóan. Ezen kívül több adóbevétel is befolyt, a kedvező reálgazdasági folyamatok és a gazdaságfehérítési intézkedések eredményeként - derült ki az NGM közleményéből.

Az államháztartás és a költségvetés helyzete stabil, a 2016-ra tervezett 2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány elérhető - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Banai a friss hiányadatra reagálva volt optimista: a júliusi hiány ugyanis 62,7 milliárd forint volt, szemben a tavaly júliusival, amikor meghaladta a 70 milliárd forintot. Az első héthavi hiány az egész évre tervezett deficit 61 százaléka.

Banai szerint a költségvetés tavalyinál kedvezőbben alakuló bevételi oldala. A kormány folytatja a gazdaság fehérítését, ezért módosult az ekáer eddigi szabályozása, és szélesítik az online pénztárgépek rendszerét is, az ezekből fakadó többletbevételek pedig további beruházások vagy béremelések forrásai lehetnek - mutatott rá Banai.


Banai Péter Benő