Mélyben a rubel, bajban az oroszok

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV

-

Az olajár és a sokasodó konfliktusok az orosz gazdaságot is a padlóra lökik. Lassan a két éve elfoglalt Krím is megfizethetetlen lesz.


Rekordmélységbe zuhant a rubel a dollárral szemben: az amerikai deviza 81 rubelt ért, ami még annál is rosszabb átváltási arány, mint 2014 decemberében. Elemzők szerint ráadásul nem ez az esés vége: egy Bloombergnek nyilatkozó szakértő úgy kalkulált, hogy ha az olaj hordónkénti ára 25 dollárig esik, egy dollárért 83 rubelnél is többet kérhetnek.

Az összefüggés egyszerű: az orosz export kétharmada olaj, és nem mindegy, hogy azt hordónként száz, ötven, vagy – mint most – 30 dollár alatti árszinten tudják értékesíteni. Minél olcsóbb az olaj, annál rosszabb helyzetbe kerül az orosz államkassza is, amelynek már az is probléma, hogy a Kreml által bevezetett, nyugati élelmiszerekre vonatkozó importtilalom áruhiányt idézett elő, és a korábban vártnál magasabb szintre lökte az inflációt.

Az orosz vezetés politikai döntései persze nem csak a gyümölcsök árát húzták fel: a The Moscow Times beszámolója szerint az oroszok által két éve elfoglalt Krímben a nyaralás ára 15-30 százalékkal kerül idén többe, mint 2015-ben. Ráadásul tavaly is 15-20 százalékkal nőttek a szállodaárak.

Mindezt úgy, hogy az oroszok sokkal nagyobb arányban választanak belföldi célpontot pihenésüknek, mint korábban. A tavalyi 18 százalékos növekedésnek megint csak a rubel gyengülése és a politikai viszályok az okai. Idén pedig még népszerűbbek lehetnek az orosz nyaralások, hiszen Egyiptomba és Törökországba se szervezhetnek utakat Vlagyimir Putyin orosz elnök tilalma miatt.