Mellékhatások miatt vizsgálja az EU a méhnyakrák elleni oltásokat

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Christian Jasiuk / Getty Images/iStockphoto / Christian Jasiuk

-

Az Európai Gyógyszerügynökség Dánia kérésére elkezdte felülvizsgálni a HPV-oltások adatlapját, elsősorban két mellékhatás miatt. A hatóság hangsúlyozza: az eljárás nem jelenti azt, hogy megkérdőjelezhető az oltások haszna, amely nagyobb, mint a kockázat.


Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) az EU gyógyszerek értékelésével és felügyeletével foglalkozó hatósága, amely tudományosan értékeli az európai forgalombahozatali engedélyek iránti kérelmeket, és ellenőrzi a gyógyszerek biztonságosságát.


A méhnyakrák elleni oltások vizsgálata „nem kérdőjelezi meg, hogy a HPV elleni oltások előnyei felülmúlják a kockázatokat” – közölte az ügynökség, amely szerint a vizsgálat alatt nincs szükség változtatásra az oltások alkalmazásakor.

A vizsgálatot Dánia kezdeményezte, és elsősorban két ritka mellékhatásra terjed ki, amelyeket beoltott nőkön észleltek, de mint a gyógyszerügynökség hangsúlyozza, a tünetek előfordulhatnak nem beoltott embereken is. Az egyik a lábakban kialakuló krónikus fájdalom (CRPS), a másik pedig a felülés és felállás után tapasztalható, abnormálisan szapora szívverés (POTS), amely gyengeséget, fejfájást, mellkasi fájdalmat és ájulást is okozhat. Ha az derülne ki, hogy a tünetcsoportok gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik HPV-oltást kaptak, ezt fel kellene tüntetni a gyógyszerek adatlapján is.

Európában kétféle oltás van forgalomban: a Gardasil/Silgard és a Cervarix. Az előbbit, melynek kétféle változata 4-, illetve 9-féle vírus ellen véd, férfiak és nők is kaphatják, mivel mind méhnyakrák, mind a HPV vírus által okozott végbélrák és a genitális herpesz kialakulása ellen is törzskönyvezték. A Cervarixot nők és fiatal lányok kapják – ez szerepel a hazai ingyenes oltási programban is –, és a méhnyakrákért leggyakrabban okolható kétféle vírus ellen nyújt védelmet.

Mindkét oltás sok európai országban része a nemzeti oltási programnak, mostanáig becslések szerint több mint 72 millió ember kapott belőlük. Magyarországon 2014 őszén lett ingyenes az oltás a 12. évüket betöltött lányok számára, egyben bekerült a kötelezően felajánlandó oltások közé, vagyis elvben a 12–13 éves lányok az egész országban megkapják vagy megkaphatják.

A HPV-ről kimutatták, hogy ez felel a méhnyakrákok döntő többségéért, de férfiak is fertőződhetnek vele. A vírus végbélrákot és a nemi szerveken herpeszt is okoz. Hazánkban évente csaknem 1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. Ha időben felfedezik, a betegség gyógyítható, mégis 2008 és 2012 között Magyarországon évente átlagosan 407 nő halt meg miatta