Mellé ment az arab bomba: 140 halálos áldozat

-

A jemeni konfliktusba beavatkozó, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció elismerte, hogy a katonai szövetség hajtotta végre azt a légicsapást, amely gyászolókat ért, és mintegy 140 emberéletet követelt a jemeni fővárosban, Szanaában még október elején.


A koalíció által felállított vizsgálóbizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a ravatalozóra mért légitámadást hibás információk alapján hajtották végre. Kifejtette: a koalíció a jemeni elnök kabinetfőnökségének környezetéből kapta az információt, amelynek alapján cselekedett.

A meg nem nevezett forrás arról számolt be, hogy húszi fegyveresek gyülekeznek egy ismert szanaai helyszínen, és erősködött, hogy azonnal hajtsanak végre támadást a „legitim célpont” ellen.

A vizsgálóbizottság közölte, hogy a koalíció jemeni légi hadműveleti központja nem kért engedélyt az akcióra az illetékes parancsnoktól, és ezzel megsértette a protokollt.

A bizottság emellett a bevetési szabályok felülvizsgálását, az áldozatok kárpótlását, valamint azt javasolta, hogy tegyenek „megfelelő intézkedéseket” a felelősökkel szemben.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció közleményt adott ki, amelyben elfogadta a bizottság megállapításait, valamint hozzálátott a javaslatok megvalósításához.

A koalíció harci repülőgépei október elején két hullámban mértek csapást egy ravatalozóra, amelyben éppen szertartást folyt. Az ENSZ adatai szerint a támadásban 140-en meghaltak, és legalább hatszázan megsebesültek.

A szertartást – amelyen a felkelők számos magas rangú katonája és biztonsági tisztje vett részt – Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére rendezték meg.

Az Irán támogatását élvező húszi lázadók 2014-ben foglalták el a jemeni fővárost, és elűzték székhelyéről Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert elnököt, akinek támogatására Rijád vezetésével koalícióba tömörült több arab ország, és tavaly márciusban légicsapásokat indított a húszik ellen.