Mellbevágó felmérés: a budapestiek fele antiszemita

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A Jobbik támogatóinak 69, a Fideszéinek 37, az MSZP bázisának 24 százaléka antiszemita, a holokausztot tagadók aránya eléri a 15 százalékot, derül ki a Medián legfrissebb antiszemitizmus kutatásából. Viszont a bőrfejűeket és a cigányokat is jobban utálják a magyarok, mint a zsidókat.


„Nem drámai a helyzet itthon, nincs drámai romlás, de az egyharmad antiszemita is sok” - összegezte a Medián legfrissebb kutatását Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója. Ez a Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készült, „Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban” címmel jelent meg. A kutatók különböző kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, és az erre adott válaszok alapján sorolták be az embereket, hogy antiszemitának mondhatók-e, és ha igen, mennyire, azaz nem „önbevallásos” kategóriáról van szó.


Noha a nemzetközi kutatások szerint az idősebb, alacsonyabb végzettségű, szegényebb, kis településen élők hajlamosabbak a zsidóellenességre, mint mások, a magyar adatok éppen ellentmondanak ennek: itthon a legtöbb antiszemita a leggazdagabb, legmagasabb végzettségűek között van.

Ez nem új. Az viszont igen, hogy Budapesten a legmagasabb „a fogékonyság az antiszemitizmusra”, mondta Hann.

Az okokról csak találgatni lehet, de ahhoz több év kutatásra van szükség, hogy kimondható legyen, a fővárosban erősödött az antiszemitizmus a vidékhez képest - mondta a VS.hu kérdésére Róna Dániel, a Medián kutatója. A fővárosban 49 százalék erősen vagy mérsékelten antiszemita, míg egy vidéki városban 24, a községekben élőknek pedig 32 százalékára igaz ugyanez.


Az országos átlag


A kutatás szerint a rendpártiság és az antiszemitizmus között jelentős kapcsolat van: a halálbüntetés-pártiak, a kábítószerezést börtönnel büntetők nagyobb arányban fogékonyabbak a zsidóellenességre. A nacionalizmus is növeli az antiszemitizmus valószínűségét. Jellemző az is, hogy aki nem szereti a zsidókat, nem szereti a melegeket vagy a színes bőrűeket sem. A kutatás szerint „a magyar lakosság jelentős részének a zsidó pusztán a másság egyik letéteményese.”A fenti grafikonon látható 2010-es nagy ugrás Hann Endre szerint a Jobbik miatt van. A radikális párt ugyanis akkorra vált jelentős politikai tényezővé, a nézetrendszerük, zsidókhoz való viszonyuk is legitimmé vált, bekerült a politika fő áramába.


A tipikusan antiszemitának tartottak

Bőrfejűek, a Jobbik támogatói és a jobboldali sajtó - a válaszadók véleménye szerint erre a három csoportra jellemzőbb leginkább az antiszemitizmus. Igaz, hatalmas különbségekkel, mert míg a skin headekről összesen 82 százalék mondja, hogy erősebben vagy kisebb-nagyobb mértékben jellemző rájuk a zsidóellenesség, addig a Jobbik támogatóira 67, a jobboldali sajtóra 42 százalék mondta ugyanezt.


Hiába a Jobbik „cukiságkampánya”, a válaszadók jelentős része a párt támogatóit semmivel sem tartja kevésbé zsidóellenesnek, mint egy évvel korábban. Az érintettek - alábbi grafikonon látható - válaszadásai alapján azért ez beigazolódik. (A kisebb pártoknál kisebb a minta is, így azok nem feltétlenül teljesen pontosak)Pont ez alapján tartja Hann Endre kérdésesnek, a Jobbik elnökének mennyire jöhet be a „középre húzó” terve. Erős vitatható ugyanis, hogy a középpárt jelleghez mit szólna a kétharmadnyi szavazójuk, főleg az erősen antiszemiták.

„Komoly művelet lenne, ha ez sikerülne, ha többet hozna, mint vinne” - vélekedett Hann Endre.

Az az állítás viszont nem igaz, hogy az antiszemiták többsége jobbikos, mivel a Jobbik támogatói csupán a teljes népesség 14 százalékát teszik ki. Hann szerint amúgy az MSZP-s adatok is figyelemre méltóak: eszerint a párt támogatóinak 24 százaléka erősen vagy mérsékelten antiszemita.


A válaszadók egyébként azt mondták, antiszemitizmussal nem a privát szférájukban találkoznak, hanem főleg a tévében, rádióban, neten vagy parlamenten, politikai rendezvényeken. Leginkább azt tartják antiszemitának, „aki szerint a zsidók semmilyen körülmények között nem válhatnak teljesen magyarokká”. Legkevésbé azt, aki szerint „fel lehet ismerni a zsidót”. Az antiszemiták egy része teljesen legitimnek tartja az antiszemitizmust.

A legnépszerűbb toposz a „zsidó világ-összeesküvés”. A nem antiszemitának tartott 12 százaléka is hisz ebben. Nem antiszemitának lenni tehát nem jelenti azt, hogy valaki teljes mértékben mentes az előítéletességtől.


TEV felmérés


Figyelemre méltó, hogy az elmúlt években fokozatosan nőtt a holokausztot tagadók aránya. Most 15 százaléknál tart. Egyre többen vélik úgy, hogy sokkal kevesebb zsidó áldozat volt, mint amennyiről a történetírás beszél, csaknem az emberek negyede gondolja így. 12 százalék azt sem hiszi el, hogy lettek volna gázkamrák.


Az emberek 40 százaléka úgy gondolja, a magyar állam nem felelős azért, ami a zsidókkal a háború alatt történt. Ezt a megszállási emlékmű kapcsán kérdezték meg.


A kutatásból kiderült az is, a megkérdezettek általában véve sem tartják rokonszenvesnek az országban élő kisebbségeket, a romák társadalmi megítélése a legrosszabb.