Melegházasság? Isten ments, katolikusok vagyunk!

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Fasisztázás, trollkodás, hashtagháború és bojkottfelhívás: tökéletes internetes vihar lett Domenico Dolce és Stefano Gabbana hagyományos családmodellről vallott nézeteiből és az ezekre reagáló Elton John kifakadásából. Bár nagyon szórakoztató követni, ahogy gazdag és híres emberek civakodnak a nagy nyilvánosság előtt, a téma izgalmas párbeszédeket is elindított.


A divatipar hangos szószólója az azonos neműek házasságának, rengeteg kampány, kiállítás, kollekció és interjú készült a szakma képviselőinek a jóvoltából annak érdekében, hogy bárki és mindenki kimondhassa a boldogító igent, ha akarja. És mivel a divat legbefolyásosabb figurái közül sokan melegek, ezekkel a gesztusokkal és akciókkal a saját jogaikért is harcoltak. A jogértelmezésben azonban nincs mindenki egy platformon, ami most rendkívül szórakoztató és nagyon tanulságos szóváltásokban és üzengetésekben csúcsosodott ki, miután az olaszok két imádott divattervezője, Domenico Dolce és Stefano Gabbana egy interjúban kifejtette az úgynevezett hagyományos családról vallott nézeteit, mégpedig olyan mondatokkal, amelyeket egy tisztes KDNP-s is örömmel vallana a magáénak, majd a mindig széles érzelmi skálán mozgó Elton John érezte feladatának, hogy az úgynevezett nem hagyományos család képviseletében helyre tegye Dolcét és Gabbanát.


Stefano Gabbana és Domenico Dolce


Az olasz tervezők véleményének a rövid változata így szól: „Ellenezzük, hogy a melegek örökbe fogadhassanak. A hagyományos család az egyetlen család.” A mondatok azért is keltettek nagy megütközést, mert Dolce és Gabbana nemcsak alkotó- és üzlettársak, hanem hosszú ideg, 23 évig egy párt is alkottak. Az önellentmondás, amelybe belebonyolódtak, még nyilvánvalóbb lesz, ha felidézzük, hogy a Vanity Fairnek 2005-ben még azt mondták, hogy maguk is apák szeretnének lenni, és a mondanivalójuk alátámasztására cuki gyerekekkel pózoltak a címlapon.

Az azóta eltelt évtizedben azonban 180 fokos fordulatot vettek a családalapítási terveik. A Panorama című olasz lapnak adott interjúban ezt megindokolták néhány ütős mondattal is, ami tökéletesen alkalmas volt arra, hogy ne csak a melegházasság híveit haragítsák magukra, hanem azokat is, akik a mesterséges megtermékenyítésnek vagy a béranyaságnak köszönhetően válhattak szülőkké.


Csak semmi vegyi utódlás és bérelt anyaméh: az életnek megvan a maga természetes folyása, vannak dolgok, amelyeket nem lenne szabad megváltoztatni. Egy anya és egy apa gyerekeként születünk – legalábbis ennek így kellene lennie. Ezeket a vegyileg készült babákat én szintetikus gyerekeknek nevezem. Bérelt anyaméh, katalógusból kiválasztott sperma

– fejtette ki Domenico Dolce az ellenérzéseit az orvostudomány reprodukciós technológiájának a fejlődésével szemben. Szerinte a fogantatásnak szerelemből kell megvalósulnia, amivel csúnyán figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy a világban nagyon sok ember van, akinek a legforróbb szerelem ellenére sem lehet gyereke, míg másoknál elég, hogy átmenetileg kívánják meg a másikat, és máris pozitív terhességi tesztet produkálnak. Az olasz divattervezőket azonban nem zökkentették ki mondanivalójukból ezek a finom árnyalatok.


Mamma mia és a spermám gyümölcse

Az interjúban kifejtett nézetek némileg reflektáltak Dolce és Gabbana legutóbbi divatbemutatójára, amelyben az anyákat emelték piedesztálra. A „Viva la mamma” szlogenre építő kollekció hangos sikert aratott, a tervezők azonban ütemet tévesztettek a téma megideologizálásával. A Panorama-interjúból pedig az is kiderült, hogy Gabbanáék családbarát hozzáállása meglehetősen szűkre szabott térben érvényes, amelyben a hagyományos családi értékek kimerülnek abban, hogy egy gyereket egy anya és egy apa nemz és nevel fel. Ennél mélyebbre ugyanis az interjúban nem ástak le a családi értékek alapjaihoz.


Stefano Gabbana, Domenico Dolce és a mammák a kifutón


A korábbi apasági álmok fényében ráadásul álságosnak vagy legalábbis zavarosnak tűnhet a két olasz divattervező interjúja. Néhány évvel ezelőtt ugyanis még gyereket akartak, ugyanakkor ellenezték, hogy meleg szülők neveljenek gyereket. Stefano Gabbana 2006-ban, egy évvel a szakításuk után mondta el egy olasz lapnak, hogy egy barátnőjét még évekkel ezelőtt megkérte, legyen a gyermeke anyja. „Az az álmom, hogy legyen egy kisbabám. Nem adoptálni szeretnék, mert arra nem állok készen, és nem is érzem magam elég erősnek hozzá. Saját gyereket szeretnék, a biológiai gyerekemet, a spermám gyümölcsét, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogan, mert számomra nincs értelme, hogy olyan nővel szeretkezzek, akit nem szeretek.” A gondolatmenetet végül azzal zárta le, hogy határozottan kijelentette, ellenzi, hogy egy gyereket azonos nemű szülők neveljenek fel: „Egy gyereknek apára és anyára van szüksége. El sem tudom képzelni a gyerekkoromat az anyám nélkül. És hiszek abban is, hogy kegyetlen dolog elvenni egy gyereket az édesanyjától.”

A most hangoztatott véleményüket részben a 2013-ban a London Telegraphnak adott interjúban is kifejtették már. Akkor arra a kérdésre, fontolgatták-e, hogy megházasodnak, Domenico Dolce csak annyit mondott:


Micsoda? Soha! Gyakorló katolikus vagyok.

Ez itt az én gyönyörű, szintetikus gyerekem

Az interjú megjelenése után rengetegen kezdtek el fotókat posztolni az Instagramra a „szintetikus gyerekeikről”, és a menet élére az az Elton John állt, aki a férjével, David Furnishsel két gyereket is nevel; mindkét kicsi mesterségesen fogant, és béranya hozta őket a világra. Elton John így nem véletlenül érezte magát Gabbanáék címzettjének, de a maga excentrikusságához képest még így is szelíden reagált.


Hogy jöttök ahhoz, hogy szintetikusnak nevezzétek csodálatos gyermekeimet? A művi megtermékenyítés sok szerető embernek tette lehetővé, hogy megvalósítsa álmát a gyermekáldásról. Gondolkodásmódotok épp oly elavult, mint a kreációitok!

– írta ki az Instagramra az énekes.De Elton John aktivizmusa ennél is tovább ment: közölte, hogy soha többé nem visel D&G márkájú terméket, és a divatház bojkottjára szólított fel másokat is, ami azonnal lavinát indított el. A #BoycottDolceGabbana hashtag gyorsan erőre kapott a közösségi oldalakon, és egyre több híresség érezte úgy, hogy meg kell szólalnia a témában.
A szintén béranyától született gyerekeket nevelő Ricky Martin, Courtney Love, Martina Navratilova, valamint Dolce és Gabbana kollégája, Victoria Beckham is kiállt Elton John mellett. A divattervezők is kaptak azonban támogatást, mégpedig az interjút megjelentető Panoramától. Az olasz hetilap rászállt Courtney Love-ra, és kettős mércével vádolta meg, mert ő meg képes volt heroinozni a terhessége alatt, Elton Johnt pedig emlékeztette arra, hogy együtt énekelt Axel Rose-zal és Eminemmel is, pedig nekik aztán tényleg voltak homofób szövegeik.


melegházasság, Elton John

David Furnish és Elton John Zacharyval


Je suis Stefano & Domenico

Azt nem lehet mondani, hogy az olasz tervezőkről lepattant volna a kritika. Stefano Gabbana a szemet szemért jegyében útjára indította a #boycotteltonjohn hashtaget, és lefasisztázta Elton Johnt. Majd bevetették a szólásszabadság kártyát, és a Charlie Hebdo elleni támadásra rákapaszkodva előkerült a „Je suis D&G” szlogen is az Instagramjukon.


❤️❤️❤️

A photo posted by stefanogabbana (@stefanogabbana) on


Később azonban barátságos hangnemben próbálták tompítani a felháborodást, és a nyilatkozatukban azt írták: csak a személyes véleményüket mondták el, és nem akartak mások felett ítélkezni. Domenico Dolce a személyes életével próbálta megvilágítani az üzenetét: szicíliaiként hagyományos családban nőtt fel, ez határozza meg a tudatát, de tudja, hogy vannak más családmodellek is, „és helyes, hogy ez így van”. Elton Johnt azonban még ebben a finomított reakcióban sem kímélték, és ismét a szólásszabadság pajzsát tolták maguk előtt: „Nem vártam ezt egy olyan embertől, mint Elton John, akit intelligensnek tartottam, és hangsúlyozom, hogy »tartottam«. Megértésről, toleranciáról prédikálsz, és másokat támadsz? Csak mert valakinek más a véleménye? Ez tényleg demokratikus, felvilágosodott gondolkodás? Ez tudatlanság, mert figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy mások véleménye különbözhet az övétől, de ettől még ugyanúgy méltó a tiszteletre.”

A hashtagek számát ítélve mindenesetre egyelőre Elton John áll nyerésre: míg #BoycottEltonJohn és a #SupportDolceGabbana pár ezer támogatót szerzett, addig a #BoycottDolceGabbana több mint 30 ezerszer bukkant fel a Twitteren.


Soha ne dühítsd fel a melegeket!

Dolce és Gabbana persze sejthette volna, hogy hatalmasat fog szólni ez a fajta sarkos kiállás a hagyományos családmodell mellett, hiszen egy olyan közegben mozognak, amelyben a meleg divattervező sztereotípiája annyira mélyen beleivódott a kultúrába, hogy szinte kész ténynek vesszük: a férfi divattervezők melegek, hacsak ők maguk nem állítanak mást. Az Independent kommentárcikke ezért is jegyezhette meg, hogy Dolce és Gabbana minden jel szerint nem olvasta az első szabályt, amelyet mindenkinek érdemes megfogadnia, ha hosszú távon érvényesülni szeretne a show businessben és a divatiparban: „Soha ne dühítsd fel a melegeket!”


melegházasság,

A divatipar egyik nagyhatalmú ura, Michael Kors a férjével, Lance LePere-rel


A divatipar ráadásul minden más területnél jobban felkarolta a melegeket, és közvetítette a melegjogok fontosságának az üzenetét is. Marc Jacobs például az egyik legnagyobb amerikai polgárjogi szervezetnek (Human Rights Campaign) tervezett egy uniszex pólót, amelyen egy leszbikus pár látható a gyerekével és a felirattal: „Fizetem az adómat, követelem a JOGAIMAT!” Manhattani üzletének kirakatában pedig két menyasszony hirdette az azonos neműek jogát a házassághoz. A Bond No.9 parfümcég az esküvői csokrok illatából inspirálódó, uniszex illattal ünnepelte meg, hogy New York állam törvényre emelte a melegházasság intézményét.


melegházasság, Chanel, Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld menyasszonyai


Karl Lagerfeld a Chanel 2013-as haute couture bemutatóján egy menyasszonypárt küldött ki a kifutóra. Sokan pedig a saját esküvőjükkel álltak ki a melegjogok mellett: Michael Kors 2011-ben vette el partnerét, Lance Lepere-t. Yves Saint Laurent napokkal a halála előtt lépett élettársi kapcsolatra szerelmével, Pierre Bergével.


melegházasság, Yves Saint-Laurent, Pierre Berge

Pierre Bergé Yves Saint Laurent portréja előtt


Domenico Dolcéhez és Stefano Gabbanához feltehetően még nem jutott el az a tudományos megállapítás, amely az Amerikai Pszichológiai Szövetségtől származik, és amelyet átfogó kutatások alapján hoztak nyilvánosságra három évvel ezelőtt. Eszerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szülői hatékonyságnak bármi köze lenne a szülők szexuális orientációjához, vagyis a leszbikus és meleg szülők ugyanúgy képesek támogató és egészséges környezetet teremteni a gyerekeiknek, mint a heteroszexuális anyák és apák.

Elton John bojkottfelhívása elsőre talán nem ér sokat, hiszen a hetero- és homoszexuálisok többsége már így is bojkottálta Dolce és Gabbana munkásságát abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem tudott megengedni magának mondjuk egy 445 eurós farmert vagy egy 5000 eurós kabátot, de ez a vita nyilvánvalóan nem is a bojkottról szól.