Melegházasság és gerillapaktum Kolumbiában

-

Fivéréért cserébe engedett el egy kolumbiai politikust Kolumbia második legnagyobb gerillaszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN). Közben Kolumbia lett a negyedik latin-amerikai ország, amely engedélyezte a melegek házasságát.


Chocó tartomány egykori kormányzóját, Patrocinio Sánchez Montes de Ocát több mint kétévi raboskodás után április 3-án engedték el, mindez csütörtökön derült ki. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök nem sokkal korábban kezdett béketárgyalásokat a gerillákkal. Santos hangsúlyozta, hogy összeegyeztethetetlen a békefolyamattal az emberrablások gyakorlata.

Ehhez képest az 53 éves politikus kórházi ágyán felfedte: szó sincs arról, hogy az ELN békejobbot nyújtott volna Bogotának, ugyanis elengedésének feltétele az volt, hogy bátyja, a szintén politikus Odin átveszi helyét a fogságban. Az egykori kormányzó elmondta, fogva tartása alatt epehólyag-fertőzést kapott, és emiatt huszonöt kilót fogyott. Szavai szerint azzal, hogy testvére vállalta helyette a fogságot, gyakorlatilag megmentette az életét.

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok. A mozgalomnak jelenleg nagyjából 1500-2000 harcosa van. A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja. Tevékenységét jórészt emberrablásból és zsarolásból finanszírozza.


Engedélyezték a melegházasságot

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy az alkotmánybíróság engedélyezte a melegházasságot a többségében konzervatív, római katolikusok lakta Kolumbiában.

Az azonos nemű párok már évek óta köthetnek regisztrált élettársi kapcsolatot, de mostantól első alkalommal nyílik lehetőségük arra, hogy a heteroszexuális párokhoz hasonló módon lépjenek házasságra.

A kontinensen eddig Argentína, Brazília és Uruguay engedélyezte a homoszexuális párok házasságát.