Mekkora hibahatárral mérnek a szupertraffipaxok?

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Czimbal Gyula

-

Van egy jó és egy rossz hírünk a szupertraffipaxokról. Elég pontosnak mondhatóak, ugyanis 3 km/h-s, illetve 3 százalékos hibahatárral dolgoznak. Ugyanakkor ezt az autósok javára írják.


Keddtől élesben működnek a fix telepítésű szupertraffipaxok az országban, ezzel új korszak indult a gyorshajtás elleni küzdelemben. Összesen több mint 130 útszakaszt figyelnek a kamerák, amelyek a gyorshajtás mellett más szabálytalanságot is rögzíteni tudnak. A kamerák kedden már két óra alatt száz szabálytanul közlekedő autóst buktattak le.


A sebesség betartása minden útszakaszon kötelező, de a szupertraffipaxszal ellenőrzött helyeken 30–300 ezer forintos bírságot kockáztatunk az esetleges sebességtúllépéssel. (Erről itt olvashat részletesen, a cikkben található térképen a szupertraffipaxok pontos helyét is feltüntettük.) A sebességtúllépésnél fontos kérdés, hogy milyen pontosan mérnek a szupertraffipaxok, a műszaki és a különböző mérőberendezéseknél ugyanis általában megszabnak egy hibahatárt.A rendőrségtől kapott válaszok szerint meglehetősen pontosak az új kamerák. A vonatkozó hitelesítési előírásoknak megfelelően 100 km/h-s sebességig plusz/mínusz 3 km/h, 100 km/h felett pedig plusz/mínusz 3 százalék mérési hibahatárral dolgoznak a szupertraffipaxok. Az autósok szempontjából azonban kedvező, hogy a hibahatárból adódó különbséget minden esetben az autósok javára írja a rendőrség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 50–90 km/h-s sebességkorlátozásnál 53–93 km/h-ig, 100–130 km/h-s limitnél pedig 103–134 km/h-ig biztosan nem kapunk büntetést. (Ez a számítás csak a kamerák hibahatárát mutatja be, néhány kilométeres sebességtúllépésért egyébként nem feltétlenül jár bírság . Arról, hogy pontosan mekkora sebességtúllépésnél mekkora büntetés jöhet, itt olvashat részletesen.)


Arra is kíváncsiak voltunk, hogy készített-e a rendőrség arra becslést, hogy a szupertraffipaxok bevetése után mennyivel növekedhet a bírságbevételt. A rendőrség „a közúti ellenőrzéseit nem a bírságok kiszabása céljából végzi, így ezen a téren becsléseket sem végez” – szólt a válasz.