Mekkora fizetés vár a felvételizőkre?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A közgazdászok akár havi 600 ezer forintot kaphatnak öt év múlva. Fizetések, becslések a Bukszától.


Csütörtökön este közzétették a felvételi ponthatárokat, a legnépszerűbb képzésekért megint óriási harc lesz. Rekordernek eddig az ELTE tűnik: 492 ponttal lehetett bekerülni egy osztatlan tanárképzésére. A Buksza azt nézte meg, hogy a népszerűbb és klasszikusnak mondható szakokat elvégző diákok öt év múlva körülbelül milyen havi bruttó keresettel számolhatnak.


Jogász, jogtanácsos

A bruttó keresetük tavaly 310 ezer forint volt, az egyetem elvégzése után a becsült bruttó fizetésük havi 371 ezer forint lehet. A jogi kar után ügyvédkedést fontolgatók számára nem lehet fizetést becsülni, mivel nincs értékelhető fizetési adatuk 2014-re.


Tanár

A középiskolai tanároknak az egyetem után 260 ezer forintos havi fizetés néz ki, az egyetemi tanároknak pedig 10 ezer forinttal több.

Közgazdász

Ők jóval magasabb fizetéssel számolhatnak 2020-ban. Egy elemző közgazdász akár 600 ezer forintos fizetéssel kezdhet, aki pedig pénzügyi elemzőként kap állást, az 537 ezer forintra számíthat öt év múlva.


A Corvinuson diplomázók akár 600 ezer forint bruttót kaphatnak havonta.


Orvos


Az orvosok esetében a Buksza úgy számolt, hogy nyolc év múlva kezdhetnek dolgozni. Mivel a hivatalos statisztikában szereplő 21–30 év közötti általános orvosokat tavaly 317 ezer forintos bruttóval tartották nyilván, 2023-ban havi 414 ezer forintra van kilátásuk.


Mérnök

Az informatikával foglalkozó végzősöknél a rendszerelemzők fizetéséből kalkuláltunk: ők 457 ezer forinttal állhatnak munkába 2020-ban. A vegyészmérnökök 385 ezer forintra számíthatnak, a gépészek 432 ezerrel mehetnek dolgozni, a villamosmérnökök fizetése pedig 414 ezer forint lehet.


A becsült, 2020-ban várható bruttó kereseteket ötéves képzést alapul véve adtuk meg a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal 21–30 éves korosztályra vonatkozó adatai (átlagfizetései) alapján. Évente átlagosan 3 százalékos béremelkedéssel számoltunk, és kiszűrtük az adatokból a vezetői fizetéseket is, mivel az egy ritka eset, hogy valaki az egyetem után kapásból cégvezetői poszton kezd. A fenti fizetések szigorúan nagyságrendi becslések, nem tartalmazzák a következő években bekövetkező esetleges adóváltozásokat, a különböző foglalkozásoknál végrehajtandó speciális, béreket érintő intézkedéseket.