”Mehetnek, ahova akarnak” - Magyarországra hozzák a menekülteket

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A szerb–magyar határ lezárása után új útvonalat kerestek maguknak a menekülők. Hamar visszataláltak Magyarországra.


22:11

Világhírű átkelő

Zsidai Péter

A horvát–magyar határállomáson – melynek nevét a világsajtóban ma talán először írták le – nem kis tempóban jöttek át a horvátoktól a menekültek. A magyarok oldalon alig bírták tartani az ütemet. De mindenkinek sikerült megőriznie a türelmét. Az átkelés nem volt túlbürokratizált, az ellenőrzés szóban zajlott. A rendőr megkérdezte: „Szíria?” A válasz pedig minden esetben igen volt, így fel lehetett szállni a buszra, ami Vámosszabadiba vagy Szentgotthárdra vitte a menekülteket. Akiknek amúgy fogalmuk sem volt, hová mennek. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.


22:10

Indulásra váró menekültek a határon

Windisch Judit


22:06

40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be az országba

Zsidai Péter

Őket Magyarbólynál fegyverezték le a magyar rendőrök. Kovács Zoltán kormányszóvivő példátlannak nevezte az esetet, és azt is, hogy a horvátok mindenféle figyelmeztetés nélkül tettek vonatra ezer menekültet és vitték őket Magyarbólyra.


20:29

Mindjárt beérnek Nagykanizsára a menekültek

Balla Györgyi

Nem sokkal este nyolc óra előtt elérték Nagykanizsa határát azok a menekültek, akik kora este a Somogy megyei Gyékényes térségében léptek be Magyarország területére. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a több száz, de akár ezer főt is meghaladó tömeg folyamatos tempóban haladt végig a Zala megyei Surdon át Nagykanizsa irányába, miközben a rendőrség autókkal biztosította vonulásukat és a járműforgalmat. Nagykanizsa déli részében sok rendőri gyülekezik, az út menti járdákon nagyon sok helybéli várakozik és nézelődik.


19:42

A menekültek harmadát üldözhette az Iszlám Állam

MTI

A menekültek egyharmada lehet szír, illetve iraki, kurd és más, az Iszlám Állam elől menekülő arab - mondta Dezső Tamás, az ELTE docense az M1 műsorában. (A menekültek döntő többsége szírnek vallja magát, így van a legnagyobb esélye a pozitív elbírálásra Németországban, ahová amúgy sokan tartanak.)

„Nagyon érdekelne, hogy Afganisztánból miként tud több tízezer ember eljutni Európába. Látszik, hogy ez egy megtervezett esemény, ennek feltárása feladata lehet az ELTE most létrejött Migrációkutató Intézetének, de akár a szolgálatoknak is” - tette hozzá a szakember.

Arra a kérdésre, mekkora menekültáradat jöhet még, Dezső Tamás úgy reagált: menekült rengeteg van, a kérdés az, hogy hányan tudják finanszírozni az Európáig tartó utat.


19:36

Az UNICEF a gyerekekért aggódik

Windisch Judit

A szervezet felszólította Magyarországot, hogy bánjon normálisan a menekült gyerekekkel. A szerdai eseményeknek - mikor gyerekek kerültek a zavargások és erőszak középpontjába - nem szabad megismétlődniük - utalt az UNICEF a szerb-magyar határnál történtekre.


19:25

A hőgutát kapott csecsemő

Windisch Judit

Hőguta, Beremend, menekülteket szállítanak busszal menekülttáborokba, migráció


19:24

Buszon állva

Windisch Judit

Beremend, menekülteket szállítanak busszal menekülttáborokba, migráció


19:21

Gyékényesnél gyalogolnak a menekültek

MTI

Akár az ezret is elérheti azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár.

A menekültek túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is megy velük. Többen angolul kérdezgették a helyieket, milyen messze van Németország. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.


19:17

Beremend pár órája

Windisch Judit


19:09

Technikai probléma miatt áll a határ

Zsidai Péter

Egy órája nincs mozgás a horvát-magyar határon, a buszok feltorlódtak. A rendőrség csak annyit mondott, technikai probléma van, de azt nem mondták meg, mi. „Megoldjuk” - tette hozzá a parancsnok bizakodóan, aki szintén úgy tudja, a horvátországi Pélmonostor már kiürült.

Egy pár hetes csecsemő folyamatosan sír, lehet, hogy hőgutát kapott, most a mentősök látják el.

A horvátok amúgy korábban azt mondták a menekülteknek, Zágrábba viszik őket.


18:54

Beremendnél akadozik az átmenet

Zsidai Péter

Valamiért lelassult a menekültek átjövetele, pedig a magyar oldalon van sok busz, BKV és Gemenc Volán járatok. Korábban folyamatos volt a mozgás. Rendőrségi drón is megjelent a határon.

Még egy menekültet elláttak a mentők, a fiatalember a fejét fogta, de nem látszott, hogy vérzett volna.


18:47

Pélmonostor kiürült

Windisch Judit

Az index.hr szerint már nincs menekült a horvát városban, Pélmonostorban - írja a Bama.hu. A lap szerint Beremendre csaknem 30 busz érkezett ma. Magyarbólyban is szállnak át a menekültek a horvát vonatról a magyarra.


18:34

Torlódnak a buszok a horvát határon

Zsidai Péter

Egyre több busz érkezik a horvát-magyar határra. Most 10-11 busz áll odaát, a jelek szerint nem tudnak olyan gyorsan átmenni a menekültek, mint eddig. Egy órája még csak négy busz várakozott.

„Aztakurva” - fakadt ki egy rendőr, mikor meglátta a sort a másik oldalon.


18:22

Ellátás helyett utaztatás - beszólt Szijjártó

Windisch Judit

Horvátország ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat - regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak - autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

A miniszter megismételte, „hazugság”, hogy horvát és a belügyminiszter megegyezett volna erről az akcióról. Már építik a gyorskerítést a határon.

Szijjártó szerint Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. A szerb belügyminiszter is meglepődött, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot, és nem volt felkészülve a helyzet kezelésére.


18:19

473 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, ebből 2812 tűnt el vagy halt meg

Schultz Antal


18:17

Hivatalosan is kiderült, hova viszik a menekülteket

MTI

Autóbuszokkal viszik el a Baranya megyei Beremendről azokat a migránsokat, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az illegális bevándorlókat Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállították a regisztrációs pontokra. A rendőrség azt reméli, a bevándorlók együttműködőek lesznek.

Az MTI tudósítójának becslése szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarországra a beremendi határátkelőhelyen keresztül.


18:16

Az Európai Bizottság Horvátországot bírálja

MTI

Az uniónak az nem tetszik, hogy Horvátország Magyarország irányába tereli a Szerbia felől érkező menekülteket. A bizottság szóvivője Brüsszelben azt mondta, „nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal az, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül engedik továbbutazni a migránsokat.”

Az úgynevezett dublini szabályok szerint abban az uniós országban kell elbírálni egy menedékkérő beadványát, ahol először belépett az EU területére. Ebben az országban regisztrálni kell és ujjlenyomatot kell venni tőle a szabályok szerint.

Ha a migránsok vonakodnak menedékkérelmet beadni az adott ország területén, akkor meg lehet tagadni tőlük a beutazást - hangsúlyozta a szóvivő.

Egyúttal azonban - a horvát és magyar határzárakat firtató kérdésre - azt is leszögezte, hogy a határok védelme nem jelenheti a menedékkérelem beadásának megakadályozását, mivel ez utóbbi elidegeníthetetlen emberi jog.

A szóvivő arról is beszélt, a külső határok védelme nemzeti hatáskör, ezért abba az Európai Bizottságnak nincs beleszólása. Horvátország még nem kért segítséget Brüsszeltől a helyzet kezelésében.


18:08

A sofőröknek lövésük sincs, hova mennek

Zsidai Péter

Beszéltünk egy BKV sofőrrel a határon, aki azt mondta, neki ez lesz az első fuvarja, még vár a bevetésre. Az utolsó pillanatban derül ki, hova kell menniük, ezt a rendőrök is akkor tudják meg, mikor indul a busz.


Több helyszín forog: Siklós, Vámosszabadi és Szentgotthárd.


18:03

Katonai helikopter is köröz Beremend felett

Zsidai Péter

De nem tudni, miért. A kék csuklós buszok közé beálltak a Gemencvolán lerobbant járatai is. A menekültek ellenőrzése a következőképp zajlik: a rendőr annyit kérdez: „Szíria?”, a menekült bólint, és már mehet is a buszra.

A mentő időközben visszajött a horvát oldalról, amelyik egy rosszul lett gyerekhez ment át. A mentő visszaállt a helyére, így a gyereket a jelek szerint helyben el tudták látni.


18:03

Beremenden a figyelem

Windisch Judit

Beremend, menekülteket szállítanak busszal menekülttáborokba, migráció, Hummer


17:59

Miért mások azok, akik a horvát határon át jönnek?

Kovács Áron

Pénteken már bíróság elé álltak az első menekültek, akik a magyar-szerb határon felhúzott kerítésen átmászva próbáltak bejutni Magyarországra. Ez keddtől számít bűncselekménynek, az első ítéletek két éves kiutasítást rendeltek el.

Aki viszont a horvát határon érkezik Magyarországra, még mindig csak szabálysértést követ el, hiszen a büntető törvénykönyvbe csak a kerítés áthágása, illetve megrongálása került be.


17:59

Itt az élő közvetítés Beremendről

Köves Pál


17:57

Így keltek át a szlovén–horvát határfolyón a menekültek

Köves Pál


17:55

Vámosszabadiban még nem tudnak semmit

Windisch Judit

A helyi lap, a kisalföld.hu még csak feltételezésként közli, hogy oda is vihetik a menekülteket a magyar-horvát határról.


17:51

Szállítják fel az embereket a buszra

Windisch Judit

Beremend, menekülteket szállítanak busszal menekülttáborokba, migráció


17:49

Szerbia járhat a legrosszabbul

Schultz Antal

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, arra figyelmeztet, hogy Szerbia járhat igazán pórul, ha a szomszédos országok korlátozzák a menekültek beutazását. Ráadásul az országnak nagyon rossz a menekültügyi rendszere.


Azt is közölték, hogy naponta 4 ezer ember érkezik Görögországba, és indul meg észak felé. (b92)


17:45

Szlovénia is bírálja Horvátországot

Windisch Judit

A horvát RTL szerint a szlovén kormány azt közölte, az európai szabályokkal ellentétes, amit a horvátok tesznek. Ők azért nem nyitnak folyosót, mert az is ellenkezik az európai szabályokkal. Szlovénia szerint nem akad olyan állam, ami a Szlovéniába jutó menekülteket befogadná.

A lap szerint 251 embert fogadtak be Szlovéniában, éjszaka a szlovén-horvát határon lévő határfolyón is átkeltek néhányan illegálisan.
viesti.hr


17:42

A horvát oldalon rosszul lett egy kisgyerek

Zsidai Péter

Érte most ment át a mentő a magyar oldalról.


17:39

Magyarbólyba 1000 menekült jön

Windisch Judit

Őket vonattal hozzák - jelentette tudósítónk a beremendi határátkelőről. Korábban az a hír terjedt, 1000 menekült ment át oda a zöldhatáron, ezt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa nem tartja valószínűnek.


A Bama.hu szerint a vonatnak már fél órája meg kellett volna érkezni az állomásra, de ez még nem történt meg. Az állomáson nagy a készültség, sok rendőr van.

Időközben még öt busznyi menekült érkezett Beremendre Pélmonostorból, ezért Magyarbólyból további buszokat csoportosítottak át Beremendre, elképzelhető, hogy ezért áll valahol a vonat.


17:37

Felkészül: Ausztria

Schultz Antal

Az osztrák oldalon a hadsereg is megjelent, legalábbis a Nyugat.hu tudósítója 25 fegyveres katonát számolt össze a zöldhatár mentén Szentgotthárdnál. A menekültek a földön ülve arra várnak, hogy buszokkal továbbvigyék őket. Azt viszont nem tudni, a buszok hova szállítják őket.


17:35

Újabb videó a pétmonostori menekültek közötti összecsapásról

Schultz Antal


17:28

Siklós is célpont?

Windisch Judit

Bár a VS.hu úgy tudja, Vámosszabadiba illetve Szentgotthárdra viszik a menekülteket, az MTI arról ír, a baranyai Siklósra tartanak a buszok.


A hírügynökség szerint a migránsokat csaknem húsz horvát busszal viszik a határállomáshoz, onnan az átkelőhelyre gyalog mennek be; innen pedig magyar „kék buszokkal” viszik őket tovább Siklósra. A tömegben vizet és ételcsomagokat osztanak a segélyszervezetek, egy ember rosszul lett, őt a mentők látják el.


17:27

Szijjártó megint visszaszólt és nagyköveteket kéretett be

Schultz Antal

Ma már három európai vezető is beszólt a magyar kormánynak (erről bővebben itt), két – a svéd és a francia – nagykövetet emiatt be is kéretett Szijjártó Péter külügyminiszter. Majd elmondta: „szívesen hallottuk volna a svéd és a francia miniszterelnök véleményét inkább arról, hogy elfogadhatónak tartják-e azt, hogy agresszív bevándorlók órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal támadják a magyar rendőröket”.


17:26

Pélmonostoron egymást dobálták szír és afgán menekültek

Schultz Antal


17:24

Nem akarnak Magyarországra jönni

Windisch Judit

A Bama.hu tudósítása szerint a horvát sajtó azt állítja, a 23 buszon 1500 menekültek szállítottak Petárdára, ami a határ horvát oldala. A lap munkatársaitól azt kérdezte egy szír család, hol vannak. Ők is Németországba akarnak menni, de fogytán van a pénzük.


Egy horvát lap beszámolója szerint a menekültek nem akarnak Magyarországra menni.


17:21

Újabb kihallgatott rendőri párbeszéd

Zsidai Péter

A buszok kétfelé indulnak a határról: az egyik Vámosszabadiba, a másik Szentgotthárdba.


A katonákat kivonták a helyszínről, csak a rendőrök maradtak.


17:18

Szerbiából Horvátországba tart a tömeg

Munkácsy Márton

Menekültek újabb csoportjai lépték át pénteken a szerb-horvát határt a szerbiai Sid városánál, ahová buszokkal és taxikkal érkeztek a reggeli órákban a Szíriából és más közel-keleti országokból indult menekültek.

A Tanjug szerb hírügynökség beszámolója szerint a horvát rendőrség a határ horvát oldalán lévő Tovarnik település vasútállomására irányítja a migránsokat, és az előző napokkal ellentétben nem szállítják tovább őket buszokkal. A migránsok a Tanjug tudósítója szerint kukoricásokon és szántóföldeken át gyalogolnak a vasútállomás felé Tovarnikban. A tovarniki határátkelő a szerb oldalról nyitva áll ugyan, de a horvát határőrség nem enged be járműveket az országba. A vöröskereszt helyi aktivistái ételt és vizet osztanak a migránsoknak a határ szerbiai oldalán. A beszámoló szerint a migránsok azt mondták, Németországba akarnak eljutni.

A zágrábi belügyminisztériumra hivatkozva a helyi sajtó beszámolt arról is, hogy péntek délután három óráig 15 400 migráns érkezett Horvátországba Szerbiából


17:15

30 busz

Zsidai Péter

Több száz menekült van a határátkelőnél, nagyjából 30 busz van a helyszínen, az viszi őket tovább. A járművek kettesével indulnak. Az utasítás szerint a menekülteket kísérő rendőrök nem visznek magukkal fegyvert.

A menekültek nem tudják, hogy hova viszik őket. (A helyszínen lévő segélyszervezet szerint Vámosszabadiba.) Az Ökumenikus segélyszervezet adott a menekülteknek ételt a busz ablakain keresztül.


17:08

A német kormányszóvivő az összefogásra szólított fel

Schultz Antal

Steffen Seibert Berlinben bírálta a magyar kormányt, és szolidaritást, együttműködést emlegetett.


17:07

Együttműködés

Zsidai Péter

A tudósítók úgy értesültek, Magyarbólyban is van 1-2 ezer menekült, akik a zöldhatáron keltek át. Beremenden nyugalom és rend van, magyar-horvát rendőrök dolgoznak együtt, jó az együttműködés.

A rendőrök nem mondanak semmit, csak kihallgatni lehet őket. Az egyik ilyen információ, hogy a horvátok a Pélmonostorból induló vonatot visszafordítják, mert nem tudják garantálni az útvonalat. A vonaton ülő nagyjából 1000 menekültet busszal szállítják majd a határhoz.


17:01

Zsidai Péter

A beremendi határátkelőnél lévő Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa azt mondta, a menekülteket Vámosszabadiba viszik. Arról nem tud, hogy Siklóson regisztrálnák őket.


17:00

Buszra szállítják a menekülteket a beremendi határátkelőn

Zsidai Péter


16:58

Windisch Judit

Beremend, Rendőrök a magyar-horvát határon, migráció, menekültek

A beremendi határátkelő


16:53

Windisch Judit

  • Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, mert elhelyezni nem tudják őket. Enni-inni adnak nekik, aztán oda mehetnek, ahová akarnak.
  • Vagy ahova szállítják őket. Történetesen épp a magyar határra, buszokkal. A horvát rendőrök állítólag azt híresztelik, ezt a magyar kormánnyal egyeztették, a magyar külügyminisztérium ezt határozottan cáfolta.
  • A Bama.hu tudósítása szerint Siklósról is érkeztek buszok, ezekkel viszik a menekülteket tovább regisztrálni. Egy szír migráns a lap újságírójának azt mondta, hogy ők legálisan akarnak Németországba jutni, nem tudták, hogy Magyarországra szállítják őket, azt gondolták, hogy Zágrábba mennek.
  • Már épül a kerítés a horvát–magyar határon.
  • A rendőrség csütörtökön 500 embert fogott el a magyar–horvát zöldhatáron, őket Szentgotthárdra vitték.
  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az embercsempészek legyőzték Horvátországot. Lázár szerint a horvát határ megvédése most a kérdés. A szerb és a horvát hatóságok ugyanis ezresével szállítják a menekülteket a horvát-magyar határ 40 kilométeres szakaszára.
  • Ezen a szakaszon egyébként máris elkezdődött a határkerítés építése, amint az Orbán Viktor miniszterelnök reggel rádióinterjújában bejelentette.
  • Van olyan menekült is, akit Szlovéniába visznek, bár az háromszor messzebb van.
  • A horvát miniszterelnök pár napja azt mondta, segítenek a menekülteknek nyugatra jutni, úgyis az a céljuk. Nem sokkal később kiderült, az áradatot nem tudják kezelni.