Mehet a Bizottság elé az első európai polgári kezdeményezés

Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall / Europress/AFP/Ben Stansall

1,6 millió EU-s állampolgár írta alá, hogy legyen alapvető jog a hozzáférés a vízhez.


Hivatalosan is sikeres a „Right2Water” aláírásgyűjtés. Az európai polgári kezdeményezés intézménye előírja az Európai Bizottságnak, hogy érdemben foglalkozzon azokkal a beadványokkal, amelyeket legalább hét ország egymillió állampolgára biztosított a támogatásáról. A kezdeményezéshez összegyűjtött aláírásokat hitelesítették a tagállami hatóságok, így az eljárás abba a szakaszába lép, amelyben az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy születhet-e jogszabály arról, hogy az ivóvízhez való hozzáférés alapvető jog. A szervezők 1 659 543 támogató aláírást gyűjtöttek össze 13 tagállamban, köztük Magyarországon is. A www.right2water.eu honlap tanúsága szerint ennél valamivel több, 1 884 790 aláírás is összegyűlt, de a dán, a horvát és a francia adatok hitelesítése még nem zárult le.


Mi az az európai polgári kezdeményezés?

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogszabályokat az Európai Bizottságon keresztül. Ha a bizottság befogad egy kezdeményezést, mert úgy ítéli meg, uniós hatáskörbe tartozik, akkor a szervezőknek egy évük van arra, hogy legalább hét tagállamban minimum egymillió aláírást gyűjtsenek össze. A kellő számú hitelesített aláírás összegyűjtését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell Brüsszelben a kezdeményezés szervezőit, hogy részletesen kifejtsék elképzeléseiket, az Európai Parlament pedig közmeghallgatást szervez. Ezt követően az Európai Bizottság köteles érdemben foglalkozni a tervezettel. Ez jelentheti azt, hogy uniós jogszabálytervezettel áll elő, de megfelelő indoklás mellett el is utasíthatja a kezdeményezést.

A „Right2Life” mellett még két európai polgári kezdeményezés szervezői közölték: összegyűjtötték a kellő számú aláírást. A „One of Us” vagyis „Egy közülünk” elnevezésű akció megtiltaná azon tudományos kísérletek uniós támogatását, amelyekben emberi embriókat pusztítanak el. A „Stop Vivisection” vagyis az „Állítsuk le az élveboncolást” elindítói pedig azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság szigorítsa az élő állatokon folytatott kísérletezést. Az aláírásgyűjtésre adott idő végéhez közelít a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért indított kezdeményezés is (erről nemrég itt írtunk), ám mivel egyelőre nem egészen 180 ezer szignó gyűlt össze (lásd a mellékelt térképet), több mint kérdéses az egymilliós szám elérése a hátralévő mintegy egy hónapban.   A képre kattintva részletesen is böngészhető, melyik államban hány aláírás gyűlt össze A képre kattintva böngészhető, melyik államban hány aláírás gyűlt össze a feltétel nélküli alapjövedelemért