Megyeri Balázs örül a Manchester Unitednek

-

HÁTTÉR

Az UEFA nyoni központjában hétfőn elkészítették a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolását. Megyeri Balázs csapata, a görög Olympiakosz az angol bajnokságban csak küszködő, de a BL-csoportját megnyerő Manchester Uniteddel találkozik az egyenes kieséses szakaszban. Erről is beszélgettünk a magyar kapussal, aki nyavalygás helyett kemény munkával küzd a bizonyítási lehetőségért.


„Igazából nem foglalkoztatott minket a sorsolás előtt, hogy végül melyik csoportelsőt kapjuk a Bajnokok Ligájában" – kezdi értékelőjét Megyeri. „Az idei kiírásban nem nagyon voltak meglepetések, a legerősebb csapatok behúzták a csoportjukat. Bombaerős a mezőny. Mivel az ellenfelek közel azonos erőt képviselnek, a magam részéről még örülök is a Manchesternek, mert a United az egyik kedvenc csapatom. Jó lesz pályára lépni ellenük.” Azt, hogy a többesszámban megfogalmazott kijelentés érinti-e személyesen Megyerit, még nem tudjuk. A kapus még tavasszal, április 13-án védett utoljára bajnoki meccsen, és a BL-ben sem kapott lehetőséget, hiába választották tavaly az Év kapusának Görögországban.


Megyeri huszonkét meccsen védett tavaly a bajnokságban, és tizenöt alkalommal gólt sem kapott. Emellett a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Görög Kupában is szerephez jutott. A nyári átigazolási időszak azonban mindent megváltoztatott. Ekkor került ugyanis a klubhoz a spanyol Roberto Jiménez, és mivel a csapat vezetőedzője, Michel is spanyol, nem nehéz összerakni a puzzle-t. Helyzeti előnyét Roberto a pályán is ki tudja használni: szinte hiba nélkül, sőt nem ritkán bravúrosan véd az Olympiakosz kapujában. „Ilyen a futball, vannak nehezebb periódusok. Nem ez volt a legjobb évem, de nincs megállás, nem kesergek, inkább az edzésmunkámra koncentrálok. Átéltem már hasonló időszakot, és akkor is túléltem.” Ezzel a gondolatával a Ferencvárosnál eltöltött időszakára utal Megyeri. Amikor a Fradihoz került, Holczer Ádám és a trinidadi Jan-Michael Williams is megelőzte a rangsorban, idővel mégis Balázs lett a csapat első számú kapusa. Sőt, amikor leigazolta az Olympiakosz, akkor is Antoniosz Nikopolidisz mögött kellett bebizonyítania tehetségét és szorgalmát – ebből az alaphelyzetből lett az Év kapusa.


„Nem csak rajtam múlik, de én mindent megteszek, hogy megkapjam a lehetőséget. A feltételek adottak hozzá, érzem a klub támogatását, és nap mint nap remek társaságban dolgozhatok. Alekosz Rantosszal [az Olympiakosz kapusedzője] kimondottan jó viszonyom van, de nem mondhatok rosszat sem Roy Carrollról, sem Robertóról, a csapat másik két kapusáról. Mellettük egyébként még két görög srác is van a teamben, összességében megvagyunk egymással. Tesszük a dolgunk, segítjük a másik munkáját.” A Manchester United elleni meccs Robertónak sem lesz átlagos, hiszen a túloldalon az a David de Gea áll majd, akivel együtt nevelkedtek az Atlético Madridnál. És aki miatt a klub őt passzolta le kölcsönbe. Ettől még persze nem lesz különleges a felkészülésük, de az angol futballstílus jellemzőivel mindenképp számolni kell egy kapusnak. „Az ellenfél stílusától függően specifikus munkát végzünk Alekosz Rantosszal a meccs előtti napokban. Több idő nincs a ráhangolódásra a BL-ben sem, hiszen hétvégén még bajnokit játszunk. A videós elemzéseken azt figyeljük, jellemzően hogyan érkezik a kapu elé az ellenfél, vagyis esetünkben a Manchester United. Hova ívelik a pontrúgásokat, a szögleteket, hova helyezkednek a csatárok. Ebben egy komplett elemzőcsapat áll a rendelkezésünkre, és ők igyekeznek is minden részletre felhívni a figyelmünk. Gyakran előfordul az is, hogy a BL-meccsekre külön taktikai elemeket sajátítunk el a felkészülés két-három napja alatt.” Csodát nem vár a meccstől Megyeri Balázs, de azért jelzi: „egy kétmeccses párharcon bármi előfordulhat.” A magyar kapus szerződése az év végéig szól, de elmondása szerint nem szeretne kapkodni, csak az Olympiakoszra koncentrál. Riválisai közül Roberto csak kölcsönben szerepel a görögöknél, ő tulajdonképpen az Atlético Madrid játékosa, Roy Carroll, a 35 éves északír válogatott kapus pedig a nyáron hosszabbította meg egy évvel szerződését a klubnál.