Megy Moszkvába, de nem úgy – a cseh elnök elvágta a gordiuszi csomót

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK – Milos Zeman államfő

-

Az utazása miatt az amerikaiak által is bírált Milos Zeman ott lesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmával tartandó emlékünnepségen, de a katonai díszszemlén nem vesz részt. Áder Jánosról még mindig nem tudni, megy-e.


„Milos Zeman a díszszemle idején a cseh elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel fog tárgyalni. A tárgyalás időpontját csütörtökön telefonon egyeztette a két fél” – közölte a kompromisszumos megoldást Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő Prágában. Igaz, tagadta, hogy ennek a döntésnek bármi köze lenne a Zeman moszkvai útjával kapcsolatosan nyilvánosan megfogalmazott bírálatokhoz.

Zeman utazását élesen ellenzi a cseh jobboldal, a hárompárti kormánykoalíció is megosztott ebben a kérdésben, korábban volt egy diplomáciai pengeváltás azért is, mert a prágai amerikai nagykövet, Andrew Schapiro is rosszallását fejezte ki.


Egyelőre úgy tűnik, az európai uniós tagállamokból csak Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök lehet ott a megemlékezésen. Nagy-Britannia, Lengyelország, a balti államok és Bulgária már jelezte, hogy vezetői Moszkva Ukrajna-politikája miatt távol maradnak, csakúgy, mint az Európai Tanács első embere, Donald Tusk és Barack Obama amerikai elnök. Zeman cseh és Fico szlovák elnök – mint a fentiekből kiderül – ott is lesznek, meg nem is. Hasonlóan Angela Merkel német kancellárhoz, aki már korábban kivágta magát: a Győzelem napján nem lesz ott, másnap viszont Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt megkoszorúzza az Ismeretlen Katona Sírját a Kremlnél. Áder János köztársasági elnök még nem mondott sem igent, sem nemet, pedig az írásban már tavaly megküldött meghívást Putyin elnök februári budapesti látogatásán nyilvánosan, szóban is megismételte.


Eddig a kínai, az indiai, a dél-afrikai és a szerb elnök jelezte, hogy elmegy Moszkvába, ahová meghívták Vietnam, Kuba, Mongólia vezetőit és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort is. Ami a szovjet utódállamokat illeti, az ukrán államfőt meg sem hívták, Örményország, Belarusz, Kazahsztán és Türkmenisztán elnöke megígérte, hogy ott lesz, a a többi ország alacsonyabb rangú delegációt küld.