„Megy ez nélkülük is” – így nem tüntetett az ellenzék

Fotó: Vs.hu/Zagyi Tibor

-

Nemcsak a baloldali pártok március 15-i rendezvénye, hanem a lemondás indokául szolgáló 90 km/h-s szélvihar is elmaradt az Erzsébet hídnál. A pártok délelőtt még vacilláltak, nem sokkal egy óra előtt fújták le a rendezvényt, ám több tucatnyian mégis megjelentek a környéken. A pártok vezetői eközben a Petőfi-szobornál koszorúztak, ahol végül egy pár száz fős tömeg összegyűlt. Március 30-án pótolnak.


Az eredeti helyszínen, a Szabad sajtó útján három körül már ellenzékellenes hangulat alakult ki: „Ma volt a forradalom, nem 19-én”, ’48-ban sem zavarta őket az eső” – kiabálták néhányan. Több várakozó csalódott volt, amiért lemondták a rendezvényt, azt nem nagyon tudták megítélni, hogy ez indokolt volt-e, vagy sem. Volt, aki fideszes összeesküvést sejtett a háttérben. A pártok közleménye szerint a vészjelzést figyelembe véve és a rendőrséggel konzultálva hozták meg a döntést.


A hivatalos Facebook-tájékoztató

-


A Szolidaritás vezetője, Kónya Péter azt mondta, ő katona volt, nem mondta volna le, egy demonstráló viszont azzal érvelt, „Gyurcsány Ferenc már volt hibás augusztus 20-án”. A tüntető egyébként nem tartja rossznak, hogy később lesz a gyűlés, szerinte még hasznos is lehet, ha a megmozdulás közelebb esik a választás napjához. Egy másik tüntető, Bohus László – egy flashmob keretében – a metrómegállónál a lépcsőfeljáróról kritizálta hangosan, hogy lemondták a gyűlést. Vezetésével ment át néhány tucat tüntető a Petőfi-szoborhoz (mert úgy hallották, ott van valami), ahol addigra már az öt ellenzéki párt vezetője elhelyezte a koszorúkat, virágokat, Mesterházy Attila MSZP-elnök pedig már bejelentette, vitára hívja ki Orbán Viktort, a tüntetést pedig egy nappal a békemenet után, 30-án tartják. Erről az odafelé tartók mind lemaradtak. Az aktivisták ugyanis csak azt mondták, a demonstráció elmarad, azt három óra körül már nem mondta senki, hogy helyette menjenek át a koszorúzásra.


-A pár száz méteres szakaszon viszont a flashmobot tartó Bohus László elmondta, az háborította fel, hogy sokan feláldozták a „péntek délutánjukat”, eljöttek vidékről, a pártok vezetői közül viszont senki nem jelent meg a Ferenciek terénél személyesen. Ezért most átviszik az üzenetüket, „ami a sértettség, mert semmibe vették őket”. Volt a menetben „hobbitüntető”: eljött megnézni, itt mi van, ha nem lesz semmi, átmegy a Jobbikhoz.Végül a Petőfi-szobornál egy pár száz fős tömeg gyűlt össze és maradt együtt nagyjából fél órán át – Kossuth-nótát énekeltek és többek között Mécs Imre vezényletével elszavalták a Nemzeti dalt. Ekkortájt jegyezte meg valaki, „megy ez nélkülük is”. Néhány hevenyészett „Orbán, takarodj” is elhangzott. Volt, aki Kónya Péternél könyörgött egy kis beszédért, de hiába. CSak egy fiatal, volt DK-s képviselőjelölt olvasta fel kétszer is az ellenzéki pártok 12 pontját.

Voltak Felcsút-, Bicske-, illetve Etyek-táblát szorongatók is. Az egyik felcsúti azt mondta, nem bánták meg, hogy eljöttek, a koszorúzáson ott voltak, az ünnep miatt érkeztek. Ők fél egykor tudták meg a programváltozást, így a tervezetthez képest viszont jóval kevesebben érkeztek.

A kemény mag kitartott összesen háromnegyed órát, majd az enyhe szélben és esőben elindult haza. A baloldali pártok  három óra előtt nem sokkal mindenesetre „a mai orkán az április 6-i vihar előszele” címmel adtak ki egy közleményt.