Megvonná az uniós pénzeket Magyarországtól a német miniszter

Fotó: DPA / Bernd Schoelzchen

-

A szociáldemokrata politikus szerint megsérti a jogállamiság elvét az, aki a független bíróságok ítéletét nem tartja tiszteletben.


Ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni Magyarországtól uniós pénzeket – mondta Heiko Maas német igazságügyminiszter.

"Nagyobb nyomást kell gyakorolni azokra az országokra, melyek úgy gondolják, hogy az érvényes jog fölé helyezhetik magukat. Ha valaki megsérti a jogot, azt szankcionálni kell" – mondta Maas. A miniszter nem akarja megengedni a magyar miniszterelnöknek, hogy az Európai Bíróság ítélete ellenére kitartson elutasító hozzáállása mellett a menekültek befogadása terén.

„Ha valaki semmibe veszi a bíróság ítéletét, annak pénzügyi következményei kell, hogy legyenek. Aki a menekültkérdésben megbontja az európai összetartást, az ne számítson anyagi kérdésekben európai szolidaritásra" – mondta Maas. A szociáldemokrata politikus szerint "aki független bíróságok ítéletét nem tartja tiszteletben, az a jogállamiság minden elvének búcsút int".

Az Európai Bíróság szerdán elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, melyben az EU miniszteri tanácsának a menekültek elosztására vonatkozó határozatának megsemmisítését kérte.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de nem fogja engedni, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák.