Megvolt a világ első sikeres hímtagátültetése

-


Dél-Afrikai sebészek a világ első sikeres pénisztranszplantációjáról számoltak be – közölte a BBC. A brit médium azt írta, a most 21 éves páciensnek egy elrontott körülmetélés után kellett amputálni a hímtagját 18 éves korában. Az akkori műtét után egy 1 centiméteres pénisze maradt csupán.

Most – pontosabban december 11-én – egy 9 órás műtéten csatlakoztatták az adományozott péniszt a Stellenbosch Egyetem és a Tygerberg kórház szakemberei. A három hónap alatti regeneráció jóval gyorsabb, mint gondolták. A páciens a jelentések szerint boldog és egészséges. Tud vizelni, van erekciója, orgazmusa, és ejakulál is.

A műtétben részt vevő, vesetranszplantációra szakosodott Andre Van der Merwe a BBC-nek azt mondta, ez sokkal nehezebb műtét, mert a véredények 1,5 milliméter vastagok, míg a vesében akár 1 centisek is lehetnek.

A Forbes szakújságírója ugyanakkor arról ír elemzésében, hogy orvostechnikailag nem áttörés a műtét, ekkora idegeket és ereket eddig is varrtak már össze, azt pedig, hogy hosszú távon is használható lesz-e a pénisz, illetve lesznek-e egyéb problémái a páciensnek, még nem lehet megmondani. „Az átültetés volt a könnyű része. Most jön a nehéz” – fogalmazott.