Megviselte Merkel pártját a menekültkrízis

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Évek óta nem állt ilyen rosszul a konzervatív német kormánypárt, ráadásul néhány hét alatt rontottak sokat. A menekültkérdés egyre inkább megosztja a társadalmat.


Ha most vasárnap rendeznének szövetségi parlamenti választásokat Németországban, csak a választók 36 százaléka szavazna a kormányzó CDU-CSU pártszövetségre – derül ki az Emnid közvélemény-kutató intézet által, a Bild am Sonntag című lapnak készített felmérésből. A heti rendszerességgel publikált felmérésekben 2012-ben állt ilyen rosszul Angela Merkel kancellár konzervatív pártja, illetve bajor szövetségese, idén nyáron még 42 százalékos támogatottságuk volt.

A konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) 26 százalékon állnak, ami csak enyhe emelkedést mutat az utóbbi hetekben. Az ellenzéki Zöldek és a Baloldal egyaránt 10-10, a Bundestagból legutóbb kiesett, liberális FDP 5, míg a parlamenten kívüli, EU-szkeptikus AfD 7 százalékot kapna.

A havonta kétszer elkészített Politbarometer pénteken publikált adatai szerint a CDU-CSU-ra a megkérdezettek 39 százaléka szavazna, de ebben a felmérésben is csökkenő tendencia látszik. Merkel kancellár már csak a negyedik a politikusok népszerűségi listáján. Ebben a kérdésben a megkérdezettek mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat, Merkelnek pedig 1,5-ös az átlaga, míg szeptember elején 2,4 volt.

Menekültkérdésben erősen megoszlik a társadalom: 51 százalék szerint Németország nem lesz képes kezelni ennyi menekültet, 46 százalék szerint igen. A megkérdezettek 71 százaléka támogatja viszont a tranzitzónák felállítását, vagyis azt, hogy a menedékkérőket ne engedjék be közvetlenül Németországba, és ha elutasítják a kérelmüket, küldjék őket gyorsan haza.