Megvehető az Erste, már nem mérgesek a kormányra

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A vásárlásban partner bank, az EBRD már jóváhagyta az üzletet, pedig korábban az Erste kifogásolta a magyar kormány több intézkedését.


A magyar kormány május végén, júniusban írja alá a szerződést az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának megvásárlásáról, a legfontosabb kérdéseket már tisztázták - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.


Varga Mihály hozzátette: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy az EBRD 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt-ben.

A magyar kormány fenntartja, megerősítette korábbi döntését, hogy 15 százalékos tulajdon részarányig részesedést vásároljon a bankban - mondta. A miniszter az árról a szerződés aláírásáig nem nyilatkozik, de mint mondta, a magyar kormány jól képviselte az adófizetők érdekeit, az Erste Bank pedig a részvényesekét, így mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot sikerült kötni.

Az Erste osztrák tulajdonosa 2015 végén még azzal fenyegetőzött, hogy elállnak az üzlettől, mert a magyar kormány nem tartotta be az ígéreteit, A brókerbotrányokban okozott károk megfizetését a bankokra hárította, és a bankadó mérséklése sem indult el. Ez utóbbi azonban idén már csökkenni kezdett.