Megvannak Trump beutazási tilalmának első áldozatai

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

A jelek szerint azok sem mehetnek az USA-ba, akik már megkapták a zöldkártyát.


Bár volt érvényes vízumuk, mégsem engedtek felszállni az EgyptAir New Yorkba tartó járatára öt iraki és egy jemeni állampolgárt az után, hogy Donald Trump felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Az érintettek tranzitutasként érkeztek a kairói repülőtérre. Hiába volt vízumuk, feltartóztatták és a hazájukba tartó járatokra irányították őket.


Kizárta őket

Trump elnöki rendelettel azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását is. A beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik. 120 nap után a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása élvez majd elsőbbséget.

A Qatar Airways katari légitársaság figyelmeztetése szerint a 7 muszlim ország állampolgárai csak akkor utazhatnak az USA-ba, ha állandó tartózkodásra jogosító engedélyük, úgynevezett zöldkártyájuk van, vagy ha külföldi kormányok, az ENSZ, nemzetközi szervezetek vagy a NATO alkalmazottaiként kaptak vízumot.

Gillian Christensen, a nemzetbiztonsági hivatal szóvivője azonban azt mondta, hogy a beutazási tilalom a zöldkártyák birtokosaira is vonatkozik.


Egyre több nemzetközi légitársaság is tiltja meg, hogy iránia állampolgárok szálljanak fel amerikai járataikra. Teheráni utazási irodák szerint a dubaji Emirate Airlines, a török Turkish Airlines és az abu-dzabi Etihad Airways jelezték: ne adjanak el jegyeket amerikai vízummal bíró irániaknak, mert nem fogják őket felengedni az Egyesült Államokba tartó járataikra.

Egy Kaliforniában tanuló iráni diák azt mondta, hogy február 4-én akart visszarepülni az Egyesült Államokba, de a török légitársaságnál vásárolt jegyét visszavonták. Kaliforniai egyeteme annyival tud segíteni, hogy küld egy levelet, azzal talán Európából visszarepülhet az USA-ba.

Az iráni külügyminiszter szerint Trump rendelete


nyílt támadás a muzulmán világ és az iráni nép ellen",

Teherán pedig megfelelő ellenlépéseket tesz.

A holland KLM szóvivője szerint világszerte 7 utasukat kellett arról tájékoztatniuk, hogy "nincs értelme elvinnünk őket az Egyesült Államokba". Szerinte egyelőre nem teljesen világos, hogy pontosan kikre vonatkozik a beutazási tilalom.


Washington felfüggesztette az iráni Lautenberg programot: ennek keretében iráni vallási kisebbségek ideiglenes vízummal Ausztriában készültek fel az áttelepülésre az Egyesült Államokba. A 27 éves amerikai programot eredetileg a Szovjetunióban élő zsidók megsegítésére találták ki. Ausztria a programban tranzitországként működött, ahol a saját hazájukban fenyegetésnek kitett iráni keresztények, zsidók és a baháiok érkeztek osztrák vízummal.

Az osztrák kormány kénytelen volt a program mintegy 300 jelentkezőjének – akik még nem jutottak el Ausztriába – visszamondani a vízumát. A bécsi külügyminisztérium szerint az érintettek közül csupán mintegy 100 embert sikerült eddig értesíteni arról, hogy jelenleg nem tudnak Ausztriába belépni. Az egyelőre nem világos, hogy mi lesz azokkal, akik már Ausztriába vannak.

A Google azonnal az Egyesült Államokba rendelte mintegy 100, az elnöki rendelet által érintett, külföldön tartózkodó alkalmazottját.