Megvannak a végleges szavazólapok

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit a Nemzeti Választási Bizottság.


Jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi szavazáshoz (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak), és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. Mindkét fajta szavazólapon a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű. Ennek oka, hogy a külképviseleteken szavazók voksait és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A levélben szavazás szavazólapjain nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a „levélben szavazás szavazólapja” feliratot tartalmazza. A szavazólapon szerepel a népszavazásra feltett kérdés is („Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”), alatta pedig az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen – ötnapos jogorvoslati határidővel – bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.