Megvannak a megszállási emlékmű oszlopai

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

A budaörsi ipari park egyik zugában őrzik a Szabadság térre szánt szobor bizonyos részeit.


A Népszabadság megtalálta a sok vitát kiváltó német megszállási emlékmű oszlopait az alkotó, Párkányi Raab Péter műtermében. Az előkertben kőoszlopok, a kompozíció részei hevernek a földön. Miután a lap munkatársai nem találták a helyszínen Párkányi Raabot, telefonon érték utol. A szobrász megerősítette, hogy az ott lévő oszlopok valóban az emlékmű részei, azonban a bronzból öntött sast („Németország”) és az arkangyalt („Magyarország”) máshol tárolják, ám azt nem árulta el, hol. A szobrász az avatás előtt nem nyilatkozik, mert nem akar részt venni abban, ami az emlékmű körül folyik.


A Népszabadság emlékeztet: Szöllősy Enikő szobrász korábban az ATV-ben elmesélte, ő már látta a kiöntött szobrot, egész pontosan annak az arkangyalos részét. A lap őt is megkérdezte a szobrok hollétéről, ám ő Szöllősy sem árult el semmit. Noha tudja, hol öntötték a szobrot, de megígérte, titokban tartja a helyszínt. Azt viszont nem tudja, hogy hol van most a szobor. Csak annyi biztos – mondta –, hogy nem ott, ahol öntötték.

A szobrot a kormány eredetileg március 19-én, a német megszállás évfordulóján akarta átadni, majd kitolta a határidőt május végéig. Bár Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy az ügyre majd húsvét után térnek vissza, a Szabadság téren jóval korábban megkezdődött az építkezés. A szobor tervezett helyén civilek tüntetnek minden nap a történelemhamisítónak tartott emlékmű ellen.