Megvannak a győztesek Bill Gates forradalmi óvszerpályázatán

Fotó: Bill & Melinda Gates Foundation / Béla Fotós

Van, amelyiket könnyű felvenni, van, amelyik eltéphetetlen, de van olyan is, amely minden méretet felvesz magától. A cél az volt, hogy egy olyan változat készüljön el, amely meghagyja az élvezetet, de növeli a biztonságot. Itt vannak a nyertesek.


November 20-án, a Bill és Melinda Gates alapítvány bemutatta azt a tizenegy nyertes pályázatot - a 812 jelentkezőből -, amelynek reményei szerint a "kondomok következő generációját" köszönheti majd az emberiség. A nyertesek egyenként 100.000 dollárt is hazavihettek. A Gates-alapítvány egy a jelenlegieknél minden szempontból jobb óvszer kifejlesztésére írta ki márciusban a pályázatot. Olyanéra, amely  nem von le a szex élvezhetőségéből, esetleg még fokozza is azt, és így egyre többen merik majd rendszeresen használni. A dél-afrikai Willem van Rensburg, a Kimbranox cég fejlesztője egy olyan változatot kínált, amelynél a kicsomagolás és a felhelyezés gyakorlatilag egyetlen mozdulat. Cambridge-i designerek olyan megoldással álltak elő, amelyik minden péniszmérethez alkalmazkodik. Anélkül, hogy különösebben szorítana az együttlét alatt, végig teljesen megbízható. Nehezen szakad és fokozza az élvezetet. gatesgumi A Manchesteri Egyetemről Dr. Aravind Vijayaraghavan grafén felhasználásával egy extrém vékony, ugyanakkor szinte széttéphetetlen változatot készített el. Állítólag ez is minden eddiginél nagyobb kielégülést és biztonságot nyújt. gatesgumi2 Bár elsőre furcsának tűnhet egy ilyen óvszerpályázat, de Bill Gatest nemes cél vezette. Felismerte, hogy főként a fiatalok ódzkodnak a gumitól, és ha mégis használják, rossz tapasztalatokat szereznek a biztonságos szexről. Gates küldetésének választotta, hogy ezen változtasson, és segítsen létrehozni egy olyan kotont, amely biztonságos és nem teszi tönkre a nemi együttlét élményét. Még nem tudni, melyik díjnyertes eszköz jut el a sorozatgyártásig. (A képek forrása a Bill & Melinda Gates Alapítvány oldala)

Az óvszer a családtervezésben és a népegészségügyben

2008-ban majdnem 86 millió nem kívánt terhesség volt világszerte. Ha rendeltetésszerűen használják, az óvszer 98%-ig hatásos. A fő probléma az, hogy sokszor nem megfelelően helyezik fel. Egy kondom, amelyet egyszerűbb használni, sokat segítene azon, hogy visszaessen a tervezetlen fogantatások száma. Emellett kiemelten fontos az óvszer szerepe a nemi betegségek terjedésének megállításában. Évente milliók kapják el szexuális úton az AIDS-t okozó HIV-vírust, a gonorrhea (tripper) vagy a chlamydia fertőzést. Az eltérő fogamzásgátló megoldásakkal szemben az óvszer a betegségektől is véd, és a hormontartalmú tablettákkal ellentétben nicsenek káros "mellékhatásai".

Bill Gates elajándékozza a pénzét, mégis a leggazdagabb

2013 májusában a Bloomberg listáján újra Bill Gates volt a legvagyonosabb ember a világon. A tőke meglepő módon nem legismertebb cégétől, a Microsofttól áramlik be, az csak alig egyötöde a bevételeinek. Sokkal nagyobb szerepet játszottak egyéb befektetései, mint a kanadai vasúti és hulladékgyűjtő cégek. Gates főleg a Cascade Investment nevű befektetőcégben tartja vagyonát, ott fial a legtöbb pénz a számára. Bill Gates évente óriási összegeket helyez el feleségével közös alapítványában, a Bill & Melinda Gates Foundationben. Az elmúlt évtizedben csaknem 28 milliárd dollárt adakozott már a szervezeten keresztül, de vagyona így is 72 milliárd dollár fölött van.