Megvannak a felvételi pontszámok

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg. 5240 hallgató kezdheti meg tanulmányait a intézményben.


A BME tájékoztatása szerint a Műegyetem alapképzéseire felvett jelentkezők átlagpontszáma magas maradt „a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is”: állami ösztöndíjas képzési formában ez 415,2, az önköltséges formában felvettekkel együtt 412,2 pont.

Az egyetem a mesterképzéseket meghatározóan fontosnak tartja a gazdaság fejlődéséhez, ezért az alapképzésben tanuló hallgatóit ösztönzi a továbbtanulásra. Mesterképzésben több mint 1400-an kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat. Örömmel fogadták – tették hozzá –, hogy a BME-re jelentkező 11 629 ember 27 százaléka valamelyik mesterképzésüket jelölte meg, ami 7 százalékponttal magasabb az országos aránynál, létszámában ez a második legtöbb a felsőoktatási intézmények között.
A BME tájékoztatása szerint jelentősen nőtt az angol nyelvű képzésben tanulók száma, mivel a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében a világ minden részéből több mint kétszáz jelentkezőt vettek fel. Nagy többségük a több hallgatói munkát kívánó mesterképzésre jelentkezett, doktori képzésre 29 embert vettek fel.

Az összes intézmény ponthatárait itt tekintheti meg.