Megvan, mikor és hol temetik Kertész Imrét

-

A Nobel-díjas írót a Fiumei úti temetőben helyezik végső nyugalomra jövő pénteken. A család zártkörű, nem nyilvános temetést szeretne.


A VS információi szerint jövő pénteken délután háromkor a Fiumei úti temetőben temetik el Kertész Imre Nobel-díjas írót. Úgy tudjuk, a család nem akar nyilvános temetést.

Kertész Imre március 31-én hunyt el. 86 évet élt. Tizenéves korában járta meg az auschwitzi és a buchenwaldi haláltáborokat, a lágerek felszabadulása és a háború vége után érettségizett le. 1953-től kezdve élt újságíróként, íróként és műfordítóként, a hatvanas évek elején zenés vígjátékokat is szerzett. Sorstalanság című regényén 13 évig dolgozott. A könyv, miután a hetvenes évek elején a Magvető nem akarta kiadni, végül 1975-ben jelent meg a Szépirodalmi kiadónál.

2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. A díj történetének első és mindmáig egyetlen magyar kitüntetettje. A Sorstalanságból Koltai Lajos rendezett filmet 2005-ben. Kertész Imre 2002 óta Berlinben élt; néhány éve visszaköltözött Budapestre. Parkinson-kórban szenvedett, 86 évet élt.