Megvan, kiknek nem kell majd reklámadót fizetni

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy kétkulcsos lesz a reklámadó, nulla százalék vonatkozhat majd 50 millió forintnál kisebb bevételre, 3-5 százalék lehet a másik kulcs. Ezt még nyárig elfogadhatja a parlament. A tervek szerint az adó és költségvetési törvényeket minden évben a nyári szünet előtt fogadnák el.


A Fidesz a nyári költségvetési és adótörvénykezést gyakorlattá akarja tenni, azaz minden évben így lenne ezentúl - értesült a VS.hu. Az ügyre rálátó fideszes politikus a lépést a kiszámíthatósággal magyarázta. Az adótörvényeket így fél évvel a hatályba lépésük előtt meg lehetne ismerni. Ezzel együtt pedig a jövő évi költségvetésről is döntene az Országgyűlés.


Orbán Viktor a nagyköveteknek tartott beszédében, március 10-én jelentette be: a jövő évi költségvetés a tervek szerint már a parlament tavaszi ülésszakának végére elkészült. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig múlt pénteken a honlapján közzé is tette a 2016. évi költségvetési tervezést megalapozó tájékoztatót.

A tervek szerint a törvényjavaslatokat április 30-ig beadják, így a parlament június végéig, július elejéig fogadhatja el. Nyáron, a költségvetés elfogadása előtti utolsó hetekben a parlament visszaáll a heti ülésezésre és szavazásra - közölte a forrásunk. A politikus szerint az adótörvény „nagy meglepetést nem okoz, ha lesz is áfacsökkenés, az a ciklus vége felé lesz”. Ami új lehet, az a gyermekek után járó adócsökkentés.

Az adótörvényekkel nem kapcsolják össze, de a reklámadót is rendezik még tavasszal. Úgy tudjuk, a kormány április 8-an tárgyalja majd a javaslatot. Az Országgyűlés várhatóan előbb megszavazza majd, mint az adótörvényeket.

A jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv szerint két kulcsa lesz az adónak, nulla százalékos kulcs vonatkozhat az évi 50 millió forint alatti reklámbevételre, és 3-5 százalék lehet a másik kulcs. „Ennek a részletei még finomodhatnak”, fogalmazott a fideszes politikus.