Megvan Hosszú Katinka 150. vk-aranya

-

Verrasztó Dávid tovább sziporkázott 400 vegyesen, Gyurta Dániel arannyal tért vissza 200 mellen a dohai úszó világkupán.


Újabb történelmi mérföldkövet hagyott el Hosszú Katinka: a FINA-széria dohai állomásán nyerte pályafutása 150. világkupa-aranyérmét. Verrasztó Dávid folytatta briliáns sorozatát 400 vegyesen, immár 6/6-nál tart, és három hónap után fantasztikus úszással tért vissza Gyurta Dániel, aki esélyt sem hagyott vetélytársainak 200 mellen.


A FINA Világkupa-sorozat utolsó előtti állomása, Doha már kellő közelségben van ahhoz, hogy még több európai klasszis tegye tiszteletét – ennek megfelelően a korábbiakhoz képest szinte a teljes olasz és brit csapat, valamint több német kiválóság is feltűnt a rajtköveken.

Kétszáz gyorson például alighanem Federica Pellegrini jelenléte is sarkallhatta Hosszú Katinkát, hogy rögtön az elején begyújtsa a rakétákat – ami olyannyira jól sikerült, hogy Katinka csaknem másfél másodpercet vert az olaszok olimpiai- és világbajnokára (1:56.60), így ezen a távon az utolsó 15-ből 14 versenyen nyert a világkupa-történet legeredményesebb versenyzője.

Hosszú aztán 200 vegyesen gondoskodott arról, hogy a statisztikusok egy újabb rekordot emlegethessenek: ez a győzelme volt a 150. a sorozat históriájában (ebben van két váltóarany is, kedden viszont meglehet a 150. egyéni siker is, miközben a férfiaknál Chad Le Clos most vette át a vezetést, összesen 121 éremmel, tehát nem csak arannyal).

Kétszáz vegyesen fullasztó Hosszú fölénye: 2013 óta kizárólag ő nyert ezen a távon világkupát.

Kétszáz háton beleadott mindent, 150-nél vezetett, de a csak háton induló ausztrál világbajnoknak, Emily Seebohmnak érthetően több maradt az utolsó ötven méterre, így másodikként zárt (2:08.73). Ötven háton ezúttal szintén dobogóra állhatott (bronz, 28.40), míg 800 gyorson a délelőtti úszás (8:39.22) végül a hatodik helyre volt jó az esti eredményekkel összevetve.


Verrasztó hibátlan, Gyurta visszatért

Jakabos Zsuzsanna nagyon megszorongatta a 100 pillangó győztesét, az amerikai Felicia Lee-t, de végül 16 századdal mögötte ért célba (58.98) ezüstérmesként, míg 200 háton ötödik (2:12.52), 200 vegyesen pedig hatodik (2:13.37) lett.

Verrasztó Dávid folytatta tarolását 400 vegyesen: 6/6-nál tart világbajnoki ezüstérmesünk, most csaknem két és fél másodpercet vert riválisaira (4:16.17), így sikerülhet megtartani a harmadik helyét összetettben is (felvezetés gyanánt 200 pillangón is indult, és 1:59.11-gyel hetedik lett). Mindez azt is jelenti, hogy a férfiak mezőnyében a dél-afrikai Cameron van den Burgh-gel (50m mell, 100m mell) ők ketten esélyesek arra, hogy egy adott számban száz százalékos eredménnyel zárjanak, ehhez pénteken, mégpedig Dubajban kell behúzniuk az utolsó győzelmet.

Gyurta Dániel három hónappal a vártnál picit rosszabbul sikerült kazanyi világbajnokság után tért vissza a nemzetközi vizekre, és azonnal jelezte: kész a visszavágásra. Délelőtt még csak lopakodott, és a hatodik időt úszta 200 mellen (50-en melegített), este azonban faképnél hagyott mindenkit, 100-nál az élre állt, és esélyt sem hagyott a többieknek (2:10.13). A kihagyásokat nem számítva az utolsó 15 világkupa-fellépésén a 14. győzelmét aratta – ami tekintettel a mezőny kiegyensúlyozottságára (idén a korábbi öt versenyt öt különböző úszó nyerte) nem akármilyen teljesítmény.