Megvan, mennyit fizetne nekünk az unió a menekültekért

Fotó: MTI/MTVA / OOC

-

Mintegy 1,5 milliárd forintot kapnánk a több mint 800 bevándorló átvételéért. Erről azonban szeretnénk magunk dönteni - ez derült ki a kormányzati megrendelésre gyakran dolgozó kutatóintézet, a Századvég felméréséből.


Az Európai Bizottság konkrét javaslatokat terjesztett elő a két héttel korábban közzétett "migrációs menetrend" - vagyis a bevándorlási problémakör átfogó uniós kezelésére irányuló koncepció - megvalósítása érdekében. Az egyik javaslat az úgynevezett áthelyezéssel kapcsolatos.

A brüsszeli intézmény azt indítványozza, hogy enyhítsenek az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomáson, és léptessenek életbe olyan mechanizmust, amelynek alapján az április 15. után e két ország valamelyikébe érkezett, menedékre jogosult szíriaiak, illetve eritreaiak közül összesen 40 ezer főt átköltöztetnének más uniós tagországokba.

Ennek jegyében Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 főt lenne köteles befogadni. A tagállamok minden egyes így átvállalt menekült után 6 ezer eurót kapnának.


Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Orbán Viktor, Riga

Kétharmados ellenszegülés

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok háromnegyede úgy véli, az Európai Unió helyett a nemzetállamok hatáskörébe kellene adni a menekültkérdés kezelését.

Az ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készített felmérés alapján a megkérdezettek 83 százaléka hallott a kvótarendszer tervéről, amely szerint Brüsszel osztaná el, hogy az egyes tagországok hány menekültet lennének kötelesek befogadni.

Ezzel a magyarok többsége, a felmérésben részt vevők 63 százaléka nem ért egyet. A bizonytalanok aránya 10 százalék, és 27 százalék támogatná az uniós elképzelést.

A javaslatok közt szerepel az is, hogy amennyiben valamelyik tagországban váratlanul és nagy mértékben megugrik a beáramló menekültek száma, akkor az ilyen tagállam mentesülhet az átvállalási kötelezettség alól, sőt akár be is kerülhet Olaszország és Görögország mellé abba az országcsoportba, amely a többi EU-ország intézményesített szolidaritására tarthat igényt. Erre például esélye lehet Máltának - közölték uniós tisztségviselők.

Az egyes uniós tagországok közötti áthelyezés mellett a kívülről az unióba történő áttelepítésre is kidolgozott elképzeléseket az Európai Bizottság. Eszerint az elkövetkező két év folyamán 20 ezer olyan személyt juttatnának be az EU-ba, akik esetében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősíti a menekülti jogállásra vonatkozó igényjogosultságot. A program költségeire összesen 50 millió euró uniós hozzájárulást javasol fordítani a brüsszeli bizottság. Magyarországtól 307 ilyen személy befogadását várnák el.


Emellett az uniós javaslattevő intézmény konkrét akciótervet dolgozott ki az elkövetkező öt évre tekintve a menekülteket Európába eljuttatni próbáló embercsempészek elleni fellépés érdekében. Ebben szerepel a gyaníthatóan embercsempészetre szolgáló hajók listájának az összeállítása, a tagállamok közötti együttműködés, információcsere javítása - beleértve a csempészek internetes kommunikációjának jobb felderítését is. Ugyancsak nyugtázta a bizottság a megerősített Triton tengeri életmentő művelet terveit.

Az Európai Bizottság javasolja az EU menedékügyi rendszerének hatékonyabbá tételét, egyebek közt iránymutatásokat dolgozott ki a tagországok számára az újonnan érkezettektől való ujjlenyomatvétel eljárásmódjait illetően. Ugyancsak javítani kíván a brüsszeli bizottság az uniós "kékkártya-irányelv" szabályrendszerén. Ennek érdekében konzultációt hirdettek meg annak kidolgozása végett, hogy miként lehetne több magasan kvalifikált szakembert az EU-ba csábítani a tartózkodásra és munkavállalásra jogosító kék kártyával.