Megvan, hány rendőrt rúgtak ki hamis nyelvvizsga miatt

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Ha kiderül, hogy csaltak, a hamis nyelvvizsga alapján felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük.


57 rendőrnek és egy nem hivatásos állományú rendőrségi dolgozónak mondtak fel 2012. január 1-je és 2015. április 30-a között, mert kiderült, hogy eljárás folyik ellenük hamis nyelvvizsga miatt – tudta meg a hvg.hu. Az ORFK közölte: ha a nyelvvizsga érvénytelensége beigazolódik, akkor a hamis nyelvvizsga alapján jogalap nélkül felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük az elküldött dolgozóknak.

Akárcsak annak a hivatásos katonának, szerződéses altisztnek és honvédségi közalkalmazottnak is, akik szintén érintettek lehetnek a nyelvvizsga-botrányban. A Honvédelmi Minisztérium a lappal azt közölte: „a katonák nyelvvizsga-bizonyítványuk megszerzésétől kezdve nyelvvizsgapótlékban részesültek, melyet vissza kell fizetniük. A közalkalmazott nem kapott nyelvvizsgapótlékot.”

A katasztrófavédelemnél még a honvédséghez képest is jobb a helyzet, onnan csak egy dolgozó távozott önként amiatt, hogy nyelvtudás nélkül szerzett bizonyítványt, és használta azt fel előmenetele érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Hajdu Márton.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a hvg.hu megkeresésére nem árulta el, hogy a testületnél az állományból lebukott-e valaki hamis nyelvvizsgával. A Budapest Környéki Törvényszék szóvivője, Koszta János viszont azt mondta, a nyelvvizsgacsalási ügyben tíz pénzügyőr szerepel.

A büntetőeljárás még 2013 tavaszán indult a hamis nyelvvizsgák kapcsán. A vádirat alapján két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskola dolgozóit azzal vádolják, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjával szerződve pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok könnyedén teljesítsék a szóbeli vizsgát is. Az ügyészség összesen 117 embert vádol, vagyis így bűnszervezetben követhettek el vesztegetést, befolyással üzérkedést és okirat-hamisítást.