Megvan, hány magyar kormányzati autó lehet érintett a VW-botrányban

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Az összes autó ötöde, azaz több mint száz, legalábbis az eddig ismert adatok alapján. Hogy pontosan milyen autók ezek, arról egyelőre nem tudtak beszámolni.


A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, (KEF) a Volkswagen-csoportnál kitört botrány után és a Skoda és a Volkswagen honlapján közzétett adatok alapján, most ért végére a kormányzati autóflotta átvizsgálásának.


Eszerint a KEF által üzemeltetett hatszáz autóból 126-ban működik feltételezhetően a Volkswagen szóban forgó Euro 5-ös motortípusa – írta lapunk megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely a KEF felügyeletét látja el.

Pontos számról és az érintett autómodellekről azonban majd csak akkor tudnak tájékoztatást adni, amikor a VW-vizsgálata végleg lezárult.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy ez a szám nő, csupán azért is, mert a botrány egy hónappal az első hírek után is még folyamatosan dagad. A Volkswagen hétfőn újabb autómodellekről jelentette be, hogy csaló szoftverrrel futnak.

Az NGM-nél azt sem tudják még, hogy az érintett gépjárművek esetében a gyártó előír-e, és ha igen, akkor milyen tartalommal tervez visszahívási akciót. „A KEF flottáját is érintő visszahívási akció esetén a főigazgatóság természetesen haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket, tehát együttműködik a gyártóval”.

„Az esetleges egyéb lépéseket a hivatalos gyártói tájékoztatások után tudjuk megfontolni”, írták arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e esetleg jogi lépéseket a Volkswagennel szemben.

A Volkswagen-botrány szeptemberben tört ki, miután az amerikai környezetvédelmi hatóság közölte, az EA189-es motortípussal felszerelt kocsikban az autógyártó csalt a károsanyag-kibocsátási értékekkel, mégpedig úgy, hogy egy beépített szoftver felismerte, ha tesztelés alatt áll az autó, és ilyenkor visszafogta annak emissziós értékeit. Világszerte 11 millió autó érintett az ügyben, ebből 8,5 millió európai. Október közepén a Volkswagen egy belső elemzésre hivatkozva 35 283 darab magyarországi járműről írt, később Seszták Miklós már 40 095 darabról beszélt.