Megvan az ötödik magyar ezüst Rióban!

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók egyéni versenyében.


A Törekvés SE 31 éves vívója aki hétfőn kardban is második volt 3/2-es győzelmi mérleggel zárta a csoportszakaszt, majd a legjobb nyolc között a lengyel Michal Nalewajeket (158), az elődöntőben pedig a kínai Szun Kangot (1510) verte magabiztosan.


A döntőben a kínai Je Zsu-ji volt az ellenfele. A meccs elején az ázsiai vívó két tussal mindig elhúzott, majd Osváth mindig egyenlített. Ez így ment egészen 9–7-ig, ekkor azonban elmaradtak a magyar találatok, és a kínai 13–7-re ellépett. Újabb Je-tus következett, majd a magyar vívó bemozdult a rajt jel előtt, így piros lapot és büntetőpontot kapott, és ezzel véget is ért a döntő (15–8).


Osváth 9–7-ig tudta tartani a kínait


„Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel – nyilatkozott Osváth Richárd, aki négy éve Londonban harmadik volt ebben a fegyvernemben. – A döntőbeli riválisom nagyon tudta, hogy mit kell csinálni ellenem, korábban vívtunk már többször is, most nagyon jól vívott, nem tudtam vele mit kezdeni.” Az elődöntőről a magyar vívó azt mondta: a kínai versenyzőt korábban még soha nem tudta megverni, nagyon örül neki, hogy most sikerült, de valószínűleg abban a csatában elfáradt fejben.

Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. Az ezt követő karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes. Most pedig immár kétszeres paralimpiai ezüstérmes is.