Megvan az első nyíltan meleg NFL-játékos

Fotó: wikimedia.org/Marcus Qwertyus / wikimedia.org/Marcus Qwertyus

-

A St. Louis Rams csapata a játékosbörzén kiválasztotta Michael Samet, aki, ha a későbbiekben szerződést kap, az első vállaltan homoszexuális játékos lehet a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában.


Michael Sam februárban jött elő azzal, hogy saját neméhez vonzódik, és így szeretne készülni a 2014-es NFL draftra – úgy gondolta, ez így sokkal tisztább, mint ha egy rosszakarója bedobta volna a köztudatba, vagy más módon derül ki. A 2013-ban az amerikai egyetemi bajnokság Délkeleti Konferenciájának (SEC) legjobb védőjátékosává választott Sam ezzel azt kockáztatta, hogy lejjebb csúszik a drafton, ami jóval kevesebb pénzt jelent, amikor aláírja első szerződését. Ez végül így is lett, hiszen az eredetileg harmadik-negyedik kör környékére várt játékost csak a hetedik kör végére szóló kiegészítő cetlivel, 249. helyen vitte el a St. Louis Rams. Bár korábban az NFL vezetői, játékosai és edzői is kiálltak Sam mellett, a klubok nyilvánvalóan számoltak az előítéletek miatti potenciális feszültséggel, amely a Missouri Egyetemről érkező játékos kiválasztásában rejlik, így nem reszkíroztak meg értékesebb draftcédulát a kedvéért. Sam az indianapolisi NFL Combine felmérésen Sam az indianapolisi NFL Combine-felmérésen Persze 188 centijével és 118 kilójával a defensive end posztjához képest kis termetűnek számít – bőven lehetne tíz centivel magasabb és ugyanennyi kilóval nehezebb –, ami szintén szerepet játszhatott abban, hogy csak a játékosbörze legvégén esett rá a választás, viszont Jeff Fischer vezetőedző úgy vélte, hogy a játéka alapján mindenképpen megérdemel egy esélyt.

Sam barátjával együtt elérzékenyült, amikor megkapta a hírt, amire válaszul meg is jelentek az első botrányt okozó megnyilvánulások, ezeket pedig a Miami Dolphins közelmúltban is problémásnak bizonyuló öltözőjéből tweetelték – tavaly Jonathan Martin otthagyta a csapatot az őt ért zaklatások miatt, amelyeket az egyébként haverjának tartott Richie Incognito követett el többedmagával, állítólag részben edzői utasításra. Martint egyébként nem azért terrorizálták, mert meleg lenne – legalábbis nem merült fel ilyesmi vele kapcsolatban –, állítólag csak így akarták motiválni a kicsit elpuhuló játékost. A kevésbé toleráns amerikaiak már februárban tiltakoztak A kevésbé toleráns amerikaiak már februárban tiltakoztak Ezúttal a másodéves Don Jones okozott botrányt azzal, hogy Sam kiválasztásának bejelentése után akadt ki a Twitteren („OMG” és „horrible”, azaz „Istenem” és „szörnyű” – osztotta meg), de azóta ezeket a megnyilvánulásokat törölték, Dennis Hickey, a Dolphins általános igazgatója pedig elmondása szerint „kézbe vette az ügyet”.


A texasi Hitchcockban felnőtt Samnek nem volt egyszerű gyerekkora. Egyik bátyja a szeme láttára halt meg, miután lelőtték, a másik eltűnt, két további fiútestvére pedig börtönben ül. Ezekhez képest semmi a coming out – árulta el egy interjúban Sam. Az NBA-játékos Collins tavaly nyáron coming outolt, fél évig nem volt csapata, majd a Nets szerződtette februárban Collins tavaly nyáron coming outolt, fél évig nem volt csapata, majd a Nets szerződtette februárban Sam a Los Angeles Galaxyban focizó Robbie Rogers és a Brooklyn Netsben kosarazó Jason Collins után a harmadik aktív, bevallottan meleg játékos lehet az amerikai major ligákban – ha a gurulós fociligát nem számoljuk, akkor ő lehet a második, az NFL-ben pedig természetesen az első.