Megvan az első magyar aranyérem!

-

Szász Emese aranyérmet nyert párbajtőrben, ezzel övé az első magyar dobogós helyezés a riói olimpián.


A szám egyetlen magyar indulója a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és az észt Julija Beljajeva, valamint a dél-koreai Kang Joung Mi egyformán 1511-es, továbbá a japán Szato Nozomi fölényes, 154-es legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a francia Lauren Rembit 106-ra verte.


Az aranyéremért a tavaly és tavalyelőtt is világbajnok olasz Rossella Fiamingóval vívott, aki sokáig vezetett, de végül 15–13-as nagyszerű magyar diadal született.

A két, egyformán balkezes vívó fináléját az olasz kezdte jobban, az első tus az övé volt, majd Szász egyenlítése után kétszer megint pontosan fejezte be akcióját. A folytatásban is maradt az egy-két találatnyi előnye, de a magyar vívó szívósan tapadt rá, 46-nál például lábra szúrással csökkentette hátrányát. A második három perc együttes találattal kezdődött, aztán Fiamingo növelte előnyét három gyorsan kivitelezett akcióval, és ezzel már 10–6-ra, majd az ezt követő együttes találattal 11–7-re vezetett. Szász nehéz helyzetbe került, egylámpás tusokra volt szüksége, ő pedig remek akciókkal egyre csökkentette hátrányát. A második szünet előtt aztán előbb az olasz, majd a magyar volt eredményes.


Az olasz Fiamingo már 11–7-re is vezetett


A harmadik szakasz 1211-es Fiamingo-előnyről indult, de most homlokegyenest az ellenkezője történt annak, mint ami az első pihenő után. Szász Emese ugyanis előbb gyorsan egyenlített, majd a vezetést is átvette (1312). Elöl a penge, elöl a penge” instruálta hangosan tanítványát Kulcsár Győző a pást mögül, a 33 éves párbajtőröző pedig végrehajtotta az utasítást, továbbra is terelte hátrébb riválisát, aki egy pengeváltásból ismét rosszul jött ki, a magyar vívó pedig eltalálta. Innentől egyetlen tusra volt szükség a riói olimpia első magyar aranyérméhez, Szász Emese pedig együttes találattal pontot tett a finálé végére.


„Még mindig nem hiszem el, az örömkönnyek itt folynak az arcomon – kezdte nyilatkozatát Szász. – Amiért gyerekkorom óta dolgoztam, most valóra vált. Egész nap jól éreztem magam, felszabadultan vívtam, és végig hittem abban, hogy ma minden összejöhet” – értékelte a napját az első magyar aranyérmes.

A Vasas 33 éves vívója messze a legjobb eredményét érte el olimpián, mivel 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt.