Megvan az első kiutasított menekült

-

Egy évre kiutasított a Szegedi Járásbíróság egy, a határzáron keresztül érkező iraki migránst. A döntés jogerős.


A bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a bagdadi férfit, aki kedden hajnalban testvérével lépte át illegálisan a magyar-szerb zöldhatárt. A bűnügyi költség 19 ezer forint, azt is ki kell fizetnie.

Ez volt az első ítélet a jogszabályi szigorítás keddi életbe lépése óta.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette így jogerőre emelkedett. A bíró közölte, a kiutasítás a jogszabályok alapján azonnal végrehajtható.

A vádlott a tárgyaláson - amelyre egy rendőr kíséretében, megbilincselve érkezett - elmondta, hogy a háború elől menekülve indult el testvérével az iraki fővárosból. A harcok során két testvérét megölték, ezért döntöttek úgy, hogy elhagyják a szülőföldjüket. Finnországba akartak eljutni, ahol egy harmadik testvérük él. Kedd hajnalban egy nagyobb csoporttal érkeztek a magyar-szerb határra, találtak a kerítésen egy korábban mások által vágott lyukat, amelyen átbújtak. Ezt követően fogták el őket a rendőrök.

A vádlott többször is azt mondta, nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha tudta volna, hogy ez annak számít, más utat választ. Khar József ügyvéd védőbeszédében kifejtette, a vádlott végszükségben cselekedett, hiszen hazájában élete, testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve. Az általa érintett országokban - Törökországban, Görögországban, Macedóniában és Szerbiában - pedig nem volt reális esélye arra, hogy valós védelemért folyamodjon.

Kemenes Krisztián bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a határon drótakadály és több mint háromméteres kerítés áll. Ennél egyértelműbben nem tudja kifejezni egy ország, hogy ebben a formában nem lehet a határt átlépni, így a vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy szabálytalan, amit tesz. A bíró azt mondta, nem az a cél, hogy a bíróság tömegekre büntetést szabjon ki, hanem az, hogy az érkezők tiszteletben tartsák Magyarország jogrendjét. Ezért a bíróság a törvényi minimumban szabta meg a kiutasítás időtartalmát, és a vádlottat az egyik lehetséges legenyhébb büntetéssel sújtotta. A bíró közölte, a kiutasítás jogszabályok alapján azonnal végrehajtható.

A mintegy másfél órás tárgyaláson elhangzottakat folyamatosan tolmács fordította a vádlottnak, aki nem kérte, hogy az ítéletet anyanyelvére lefordítva, írásban megküldjék neki.