Megvan az elhalasztott Fidesz-kongresszus új időpontja

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


December 6-án lesz az a múlt szombatra tervezett tisztújító Fidesz-kongresszus, amelyet a párizsi terrortámadás miatt halasztott el a párt vezetősége, értesült a VS. Úgy tudjuk, a párt ezt az időpontot tűzte ki, ám ha problémák adódnak a helyszín megszervezésével - például mert foglalt a Millenáris - , akkor januárra tolódhat az esemény.


Orbán Viktor információink szerint azt tervezte, hogy hagyományos, pártelnöki újraválasztása után tartandó beszédében kitér majd a migránshelyzetre. Néhány hete azt mondta, a kongresszusra kell kicsiszolnia a gondolatot, amely szerint nem véletlenül történik az, amit most látunk.

A terror másnapján, szombat reggel aztán információink szerint vita nélkül, gyors telefonos egyeztetés után döntöttek a kongresszus elhalasztásáról a Fidesz vezetői. Úgy tudjuk, az elnökség egybehangzóan úgy ítélte meg, hogy ízléstelen lenne felhasználni a történteket és „na ugye, megmondtam” alapon beszélni a tragédiáról.


A tervezett döntések

A decemberre halasztott kongresszuson négyből három mostani alelnökét lecseréli a Fidesz, az alelnökök közül egyedül Pelczné Gáll Ildikó marad a helyén, Lázár János két, Kósa Lajos nyolc, Pokorni Zoltán pedig tizenkét év után távozik a pártvezetésből. A távozó alelnökök helyére Kubatov Gábor pártigazgatót, a parlament törvényalkotási bizottságát vezető Gulyás Gergelyt, és Németh Szilárd volt rezsibiztost jelölték az alapszervezetek, ami a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy ezt meg is szavazzák majd a küldöttek.