Megvan a pártok sorrendje a szavazócédulán

Fotó: Europress/AFP/Isza Ferenc

A jelöltek és listák száma nagyobb, mint eddig bármikor: az ezt megelőző években egy-egy körzetben 10-11 jelöltnél és tucatnyi országos listánál nem volt több – írja a Népszabadság.


Láttamozta a Nemzeti Választási Bizottság: 1500 jelölt és 18 pártlista lesz. Egy-egy körzetben átlagosan 15 jelölt száll majd ringbe az egyéni mandátumokért, és megvan a pártok sorrendje is a listán – írja a Népszabadság. Korábbi infografikánkban meg tudják nézni hányan indulnak az egyes választókerületekben. 18 párt tudott listát állítani, ezekre mindegyik szavazókörben lehet majd voksolni. A jelöltek és listák száma nagyobb, mint eddig bármikor: az ezt megelőző években egy-egy körzetben 10-11 jelöltnél és tucatnyi országos listánál nem volt több. Ez részben annak köszönhető, hogy a jelenlegi kormány megkönnyítette a jelöltállítást, és jelentős összegű kampánytámogatást helyezett kilátásba az indulóknak. A jelölteknek egymillió, az országos listát állító szervezeteknek pedig 149 milliótól 597 millió forintig terjedő kampánytámogatás jár. Csak a Fidesz–KDNP, a Jobbik, az LMP és az MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok pártszövetség volt képes arra, hogy minden körzetben állítson egyéni jelöltet.


Mi lesz a sorrend?

A bizottság sorsolás útján állította össze a pártok sorrendjét:   1. Magyarországi Cigány Párt 2. A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt 3. Seres Mária Szövetségesei 4. Független Kisgazdapárt 5. Új Dimenzió Párt 6. Fidesz–KDNP 7. Sportos és Egészséges Magyarországért Párt 8. Lehet Más a Politika 9. Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 10. Új Magyarország Párt 11. Munkáspárt 12. Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja 13. Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt 14. Együtt 2014 Párt 15. Zöldek 16. Összefogás Párt 17. MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok 18. Jobbik