Megvan a Nemzeti Kereskedőház új vezére

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

-

A Magyar Nemzeti Kereskedőház közgyűlése Ducsai-Oláh Zsanettet nevezte ki a részvénytársaság új vezérigazgatójának. Elődje, aki februárban jelezte távozási szándékát, 3,8 milliárd forint államkötvényt helyeztetett el a Quaestornál.


Az új vezérigazgató kinevezése határozatlan időre szól, és április 3-ával életbe is lép – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Ducsai-Oláh Zsanett az elmúlt években széles körű szakmai tapasztalatot szerzett az állami, civil és vállalati szektorban egyaránt. A közszférában középvezetői beosztásban európai uniós projekteket vezetett, majd a magyar agrárinnováció fellendítésére alapított Agrotechfood Zrt. vezérigazgatója lett. Elnökségi tagja a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének, továbbá a Tijöttök! nevű innovációs projektverseny programigazgatója.

A korábbi vezérigazgató, Kerekes György megbízatását visszavonták. Kerekes februárban jelezte a miniszternek és a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárnak, hogy április elejétől a magánszektorban kívánja folytatni a tevékenységét. Kerekes György távozásának a Quaestor-ügyhöz semmi köze nincs – tudatta a tárca. Az MNKH jelentős összeget kezeltetett a csődbe ment Quaestor brókercéggel, amely március 9-én délután utalta vissza az MNKH általa államkötvényekben kezelt 3,8 milliárd forintját.

A tárca arra emlékeztetett, hogy az MNKH-t a magyar állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította azzal a céllal, hogy a nemzeti külkereskedelmi stratégiával összhangban új piacokat és üzleti lehetőségeket nyisson a magyar vállalkozások előtt. Tevékenysége révén már 26 országban nyílt magyar kereskedőház, segítve a magyar vállalkozások által létrehozott termékek, szolgáltatások és a külpiaci igények egymásra találását.

(Felvételünkön a Török–Magyar Kereskedőház 2013-as avatása.)