Megvan a maláj gép fekete doboza?

Fotó: Europress/AFP/Rob Griffith / Europress/AFP/Rob Griffith

-

Nagy erőkkel keresik az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedobozát, de a hatóságok vasárnap még mindig nem tudták megerősíteni, hogy az Indiai-óceán déli részén az előző nap észlelt pulzáló jelek valóban a Malaysian Airlines eltűnt gépétől származnak-e.


A Haihszün 01 nevű kínai hajó a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - Angus Houstonnak, a kutatást összehangoló ügynökség vezetőjének vasárnapi tájékoztatása szerint - egymástól hozzávetőleg két kilométerre fogott jeleket 37,5 kiloherzes frekvencián. A hajó mindössze pár pillanatig észlelte az első jelet, a másodikat viszont 90 másodpercig. Az Airbus repülőgépgyártó vállat szerint ez jellegzetes frekvencia egy vízben lévő feketedoboznál. Perth-i sajtótájékoztatóján Houston közölte, hogy vasárnap az Ocean Shield ausztrál hajó is észlelt egy jelet, de egyelőre nem tudnak részleteket. A jelek jó nyomot jelentenek, de még mindig nem biztos, hogy az eltűnt géptől származnak - hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hét ország repülőgépei, valamint kifinomult, a feketedobozok megtalálására alkalmas műszerekkel felszerelt hajók vesznek részt a keresésben. A térségben azonban nagyon mély az óceán, ami megnehezíti a kutatást. "Az óceánban rengeteg zaj van" - intett óvatosságra Angus Houston. A feketedoboz akkumulátorai várhatóan hétfőn lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet.  Ha sikerül a felszínre hozni a fekete dobozt, még hetekig eltarthat, mire kinyerik belőle az információkat. Angus Houston arról is beszélt, hogy a szakértők felülvizsgálták a gép lehetséges útvonaláról szóló feltételezéseket, azt gondolják ugyanis, hogy az utasszállító a korábban gondoltnál nagyobb sebességgel haladhatott, vagyis a mostaninál délebbre is keresni kell a roncsokat. A kutatás eddig Perth-től mintegy 1700 kilométerre északnyugatra folyt.


A Pekingbe tartó MH370-es járat március 8-án tűnt el 239 utassal a fedélzetén. Sokáig reménykedtek, hogy a gép nem zuhant le, a maláj miniszterelnök végül március 24-én jelentette be, hogy nincs remény, és valószínűleg mindenki meghalt. Egyelőre mindenki csak találgat, miért tért el az eredeti útvonaltól a járat. Noha korábban kizárták, hogy terrorcselekmény történt volna, Malajzia mégis bűnügyként kezeli az eltűnt utasszállító ügyét. Azt sem zárják ki, hogy a gépen lévők közül valakinek volt valamilyen egyéni vagy pszichológiai problémája. „A nyomozásnak nem szabnak határidőt, a katasztrófa minden lehetséges kis részletét ki kell deríteni, de elképzelhető, hogy soha nem sikerül felderíteni az ügyet. A nyomozásnak vannak olyan részletei, amelyekről nem számolhatunk be” – mondta Khalid Abu Bakar a hét elején. Az utasok családtagjait is folyamatosan hallgatják ki.