Megvan a magyarázat a raboknak vett mobiltelefonok brutális árára

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Elírták a büntetés-végrehajtás honlapján a beszerzési árat, nem 42 milliárd forintba, hanem 42 millióba került a 20 ezer mobiltelefon, amit az elítéltek rendelkezésére bocsát az állam. A változás lényegében csak annyi, hogy ezentúl nem a folyosóról, hanem a cellájukból beszélhetnek a rabok, de továbbra is a saját pénzükön és korlátozottan. A VS.hu úgy tudja, eredetileg a skype-olást is lehetővé tették volna.


A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) még áprilisban hozta meg a döntést, hogy a Magyar Telekom leányvállalatával, a T-Systems Magyarországgal köt szerződést 20 ezer mobiltelefon beszerzésére a rabok számára. Egy 2013-ban megalkotott törvény alapján, amely januárban lépett életbe, az európai uniós gyakorlatra hivatkozva ezt írta elő a börtönöknek.


Az igazi meglepetés tehát nem az volt, hogy mobiltelefont kapnak a fogvatartottak, hanem az, hogy a beruházás 41,9 milliárd forintba kerül. Legalábbis – először – ezt az összeget közölte a BVOP, ugyanis a táblázat fejléce szerint a szám ezer forintban értendő.


A szerződések listájának fejléce...


és az összeg


Ha ezt elosztjuk a készülékek darabszámával, akkor 2,1 millió forint jön ki. Bár a sajtóinformációk szerint a telefonoknak törésállóknak és szétszedhetetleneknek kell lenniük, az általunk megkérdezett szakértő elmondta, hogy ezek korántsem okostelefonok, hanem úgynevezett „nagymamakészülékek”. Akkor mi kerül ezekben kétmillió forintba?

A magyarázat hamar kiderült. A BVOP közleménye szerint elírták a közbeszerzési listán az összeget, és valójában 41,9 millió forintot, vagyis darabonként nagyjából kétezer forintot költöttek a mobiltelefonokra.


A beszerzés további részletei nem nyilvánosak, Kabódy Csaba, a Magyar Börtönügyi Társaság elnökségi tagja a VS.hu-nak ugyanakkor hozzátette: az elítélteknek ezentúl is fizetniük kell a beszélgetést, legfeljebb valamivel olcsóbban jönnek ki, mint eddig. Jelenleg ugyanis a folyosókon felszerelt készülékek percenként 170 forintot számláznak a raboknak. A korlátozások viszont megmaradnak, ezekről az állampusztai börtön honlapján így tájékoztatnak:


A telefonálás során a beszélgetések időtartama automatikusan alkalmanként 10 perc, napi 30 perc, heti 180 perc fogvatartottanként. Ez idő alatt több engedélyezett kapcsolattartót, illetve más engedélyezett személyt, vagy szervezetet is hívhat, de a hívások alkalmankénti összesített időtartama a 10 percet nem haladhatja meg. Egy adott napon az alkalmankénti 10 perces hívások között legalább 4 órának el kell telnie ahhoz, hogy a következő 10 perces időtartam igénybevételét a rendszer engedélyezze. Abban az esetben, ha az adott napon a fogvatartott nem telefonált, akkor a le nem beszélt idő nem halmozódik, a következő napon nem lehet többször 10 percet beszélni! A védőügyvéddel való kapcsolatfelvétel gyakorisága nem korlátozható, azonban az alkalmankénti hívások ez esetben sem haladhatják meg a 10 percet.

A telefonálás lehetősége azonban csak azoknak adott, akiknek pénzük is van, és azt előre letétbe helyezték. A társadalmi különbségek így tehát a börtönben sem egyenlítődnek ki.


A változás pedig csak annyi – mondja Kabódy Csaba –, hogy az elítélteknek ezentúl nem kell sorban állniuk a folyosón, hanem a saját cellájukból telefonálhatnak. Az uniós börtönügyi szabályzatnak eddig is megfelelt a magyarországi gyakorlat, hiszen az csak a rendszeres kapcsolattartás lehetőségét írta elő, tehát a szakértő szerint felesleges volt a törvényalkotóknak erre hivatkozniuk. A két évvel ezelőtti törvényjavaslat egyik verziója ugyanakkor még azzal számolt, hogy a skype-t is lehetővé tennék a rabok számára, de a végszavazásnál ezt a módosítást elvetették a képviselők.