Megvan a kormány új varázsszava, amellyel visszavág menekültügyben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Úgy tűnik, a kormány kommunikációs szakemberei megtalálták azt a retorikai fordulatot, amellyel megpróbálják lerázni magukról a nemzetközi bírálatokat. Az alaphangot a miniszterelnök adta meg hétfői beszédében, azt követően egyre többször hangzik el kormánypárti politikusok szájából, hogy képmutatás, amit a nyugati kormányok állítanak menekültügyben.


A kormánypárti politikusok határozottan visszautasítják azokat a nemzetközi bírálatokat, amelyek szerint a magyar hatóságok embertelenül bánnak a Keletinél és Röszkénél összezsúfolódó menedékkérőkkel, ráadásul közülük senkit nem akarnak befogadni. Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten a franciáknak és osztrákoknak is azt válaszolta, egyszerűen nem mondanak igazat.

Orbán Viktor hétfői beszédének is az volt a fő témája, hogy szerinte miért nincs igazuk a nyugati kormányoknak és a nagy nemzetközi lapoknak. A franciáknak azt olvasta a fejére, hogy a magyar kerítést bírálják, de kerítéssel veszik körbe a Calais-t, ahonnan a menedékkérők Angliába indulnának. A kormányfő kiosztotta az osztrákokat, és a tekintélyes nemzetközi lapokat is. Utóbbiak szerinte irányított újságírással mást képviselnek, mint amit az emberek gondolnak.


Láthatják, hogy egy képmutató világban élünk, és nekünk képmutatásban több száz éves lemaradásunk van

– fogalmazott. A kormányfő összesen hatszor mondta ki a képmutató szót. Mindannyiszor olyan összefüggésben, hogy a nemzetközi politika képmutató, és egy ilyen világban a a magyar kormánynak nem könnyű boldogulnia.

A kifejezés a miniszterelnök beszéde után egyre gyakrabban fordult elő a kormánypárti képviselők érvelésében. Szijjártó Péter a Corvinus Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén hétfőn úgy fogalmazott:


a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik

jelenleg a menekültügyben. Ezzel arra utalt, hogy szerinte a magyar kormányt azért bírálják, mert Európában a legjobban ragaszkodik az uniós szabályok betartásához. Mégpedig ahhoz, hogy a menedékkérőket azért nem engedték tovább, mert a görökkel ellentétben védték az EU külső határait.


Rendkívül képmutatónak és elfogadhatatlannak tartom azt, ha valaki az európai uniós források folyósítását összekeveri az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a bevándorlás kérdésével

– mondta ugyancsak Szijjártó kedden. A miniszter a svéd miniszterelnök szavaira reagált. Stefan Löfven azt rótta fel a magyar kormánynak, hogy az egyik legnagyobb mértékben élvezi az EU anyagi támogatását, de a szolidaritásból nem akarja kivenni a részét.

Szijjártó a Népszabadságnak adott, szerdán megjelent interjúban négyszer is elmondta, hogy képmutatás zajlik az EU-ban.


Azt látom a tárgyalásaim során, hogy a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik, ki tudja jobban bírálni a másikat, ki tudja jobban kihasználni a nemzetközi médiakampányt. (...) Be kell fejezni azokat a képmutató nyilatkozatokat, amelyek alaptalan reményeket és hamis illúziókat keltenek, és amelyek arra ösztönöznek szülőket, hogy gyerekeikkel elinduljanak.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője pénteken az M1 csatornának a kötelező menekültkvótáról beszélt, vagyis arról, hogy az uniós tagállamok egymást között arányosan elosztanák a menedékkérőket. A kormányhoz közel álló elemző szerint ez csak


képmutatás, a probléma elkendőzése,

mert nem akadályozza meg, hogy még több bevándorló érkezzen Európába.

A Fidesz kommunikációjától nem idegen, hogy bizonyos üzeneteket a párt úgy próbál célba juttatni, hogy az unalomig ismételgeti azokat. Így tettek akkor is, amikor a rezsicsökkentés előnyeit hangsúlyozták.

A „képmutató” szó használata valószínűleg arra utal, hogy a kormány bízik abban, hogy a nemzetközi közhangulat megfordul, és a magyar kormány álláspontjához hasonlóan bevándorlásellenes lesz. Ez lehet az oka annak, hogy ilyen keményen felvállalja a konfliktusokat olyan országokkal, mint Ausztria, Franciaország vagy Svédország.