Megvan a jövő évi minimálbér- és nyugdíjemelés - számokat sorolt Lázár

-

5,5 százalék a bűvös szám, ez bruttó 105 ezerről bő 110 ezerre emelné a teljes munkaidőért adható legkisebb fizetést.


Várhatóan 5,5 százalékkal nőhet jövőre a minimálbér (most bruttó 105 ezer, ez ezek szerint 110775 forintra emelkedhet), a nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak - közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A minimálbér-emelés nem csak azokat érinti, akik ennyit keresnek, hanem azokat is, akik a minimálbérhez kötött ellátást illetve kedvezményeket kapnak. Ilyen például a gyed, de a vállalkozók minimális járulékalapja is ehhez kötött.

A szakszervezetek közölték: az 5,5 százalék tárgyalási alapnak jó csak, ők 9 százalékot szeretnének.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy 2016-ban az áram- és gázszolgáltatás területén a magyar állam tulajdonában lévő vállalat lesz a piac legnagyobb szereplője, s kiemelte: ez várhatóan újabb rezsicsökkentést tesz lehetővé 2017-18-ban.
Lázár János azt mondta: ez az első alkalom 25 éve, hogy a kormány az év első félévében világossá tette a következő esztendőre vonatkozó pénzügyi terveit.

Közölte: legkevesebb 230 milliárddal több marad majd a gazdaságban, 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos hiánnyal számolnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint mind a gazdasági növekedés, mind a hiány tekintetében azt üzeni a jövő évi büdzsé az európai pénzügyi világnak és a hitelezőknek, befektetőknek, hogy Görögországgal ellentétben Magyarország végrehajtotta az elmúlt öt évben a házi feladatot.