Megvan a HÉV államosításának menetrendje: lassabb lesz, mint kellene

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A fővárosi önkormányzat céget alapít, amibe a HÉV-üzletágat telepíti, majd a céget államosítják - ez lehet a forgatókönyv, az első lépésről április végén dönthet a fővárosi közgyűlés. Biztosnak tűnik, hogy nem teljesül a miniszterelnök akarata, hogy júliustól az állam üzemeltesse a HÉV-et.


A VS.hu információi szerint a fővárosi közgyűlés áprilisban tárgyalja a BKV és a HÉV üzletágának szétválásáról és a kiválással létrejövő önálló HÉV-részvénytársaságról szóló előterjesztést.

A menetrend a következő lesz:
  1. A BKV HÉV-vagyonának felmérése május végéig készülhet el.
  2. A fővárosi közgyűlésnek augusztus 31-ig lesz ideje ezt elfogadni. Eddig kell dönteni a vagyonmérleg-tervezetek elfogadásáról, az ezekkel kapcsolatos független könyvvizsgálói jelentéstől, a szétválási szerződésről, továbbá a szétválással létrejövő társaságok alapszabályának elfogadásáról.
  3. Ezt követően a munkavállalók sorsát kell rendezni, a HÉV-ben ezer ember dolgozik, őket kell majd a jogutód cégbe átléptetni, erről tájékoztatni és véleményeztetni a szakszervezeteket.
  4. A közlemények megjelenését követően kerülhet sor a szétválás bejelentésére az illetékes cégbírósághoz.
  5. Ha ezeken mind túlverekszi magát a főváros, akkor mondhatja ki a közgyűlés a szétválást.
  6. Amíg az új társaság meg nem alakul, a dolgozók továbbra is a BKV alkalmazottjai, a HÉV-et változatlanul a főváros üzemelteti
  7. Az állam államosítja a HÉV-céget.
Ahogy azt megírtuk, a szétváláson dolgozó döntéshozók úgy várják, novemberre, legkésőbb december végére alakulhat meg a HÉV-társaság. Ami azt valószínűsíti, hogy idén már aligha tudja átvenni az állam a HÉV-et a fővárostól, miközben a februári kormányhatározatban a miniszterelnök még arra kötelezte a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy júliusig vigye végbe az államosítást.

A hét elején még nem volt tudható, ki lesz alapítója az önálló HÉV-társaságnak, most már biztosnak tűnik, hogy a fővárosi önkormányzat. Tőle viheti az állam a 72 milliárdos vagyonnal együtt. Az előzetes tervek szerint ingyen.