Megvan a Budapest Pride programja, a rendőrök sem akadékoskodnak

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre / MTI/MTVA / Földi Imre

-

Június 27-én indul a fesztivál, július 5-én a felvonulás. Lesz istentisztelet, zene, és még politikusok is csatlakozhatnak, ha megígérik, hogy nem tartanak beszédet. A Jobbik viszont nem kapott meghívót.


Az idei rendezvény mottója „Budapest Pride 365: most és mindennap” . A szervezők ezzel arra hívnák fel a figyelmet, hogy a rendezvény idején nő ugyan az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek láthatósága Magyarországon, több szó esik az őket ért atrocitásokról is, de a felvonulás kordonjain kívül a sztereotípiák és a diszkrimináció továbbra is megkeserítik az LMBTQ-emberek és szeretteik mindennapjait.  

„LMBTQ-emberekként arra törekszünk, hogy szexuális orientációnk és nemi identitásunk sokféle kifejeződési formáját az év minden napján nyíltan vállalhassuk, és elvárjuk, hogy mindezt fizikai vagy szóbeli erőszaktól és becsmérléstől való félelem nélkül tehessük, nemcsak Budapesten, hanem a fővároson kívül is.”
áll a rendezvény honlapján.   A Budapest Pride Fesztivál június 27-én indul a Toldi moziban egy hivatalos megnyitóval (amelyen többek között Heller Ágnes filozófus és Esterházy Péter író is beszél), majd dj-zéssel folytatódik. Olyan civil szervezetek képviselői pakolják a lemezeket, mint az Amnesty International és A Város Mindenkié Mozgalom.   A felvonulás július 5-én 16 órakor kezdődik. Aki csatlakozni akar a menethez, annak 15:00 és 15:45 között a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál kell lennie. A résztvevők hozhatnak magukkal sípot, dobot, lufit, zászlót vagy transzparenst is.Idén nem lesz tiltás

A szervezők a rendőrökkel bejárták már helyszínt. Idén problémamentesen zajlott a rendőrséggel az együttműködés, a bejelentést követően nem érkezett tiltó határozat – tudtuk meg Milanovich Dominikától, a Budapest Pride egyik szóvivőjétől.   Ez részben annak is köszönhető, hogy idén januárban a Fővárosi Törvényszék kimondta: a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) hátrányosan megkülönböztette a melegeket, amikor 2012-ben nem engedélyezte a Budapest Pride megtartását. A rendőrség 2012-ben arra hivatkozva nem engedélyezte a rendezvényt, hogy a felvonulás miatt a közlekedés más úton nem biztosítható. 2011-ben is ezzel próbálkozott a BRFK, ám arról a döntésről a bíróság már korábban kimondta, hogy jogsértő volt. A Háttér Társaság a Melegekért és egy magánszemély ezek után fordult bírósághoz, őket a Helsinki Bizottság képviselte a perben (erről részletesen itt olvashatnak).   Rákérdeztünk a BRFK-nál is, mire számíthatunk idén. Azt a kurta választ kaptuk, hogy „a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja az Ön által említett rendezvény megtartását.”   Milanovich Dominika elmondta, hogy a rendőri biztosítás mellett idén sokkal több menetkísérővel is készülnek a szervezők. Az ő feladatuk, hogy a menet tartsa a tempót és megfelelő útvonalon haladjon, ha pedig valaki rosszul van, azt jelezzék a helyszínen jelen levő mentőszolgálat felé.Lesz istentisztelet és slam poetry

A tíznapos kulturális fesztivál nagyjából hatvan programja között találunk előadásokat, műhelybeszélgetéseket, kiállításokat, színházi produkciókat, irodalmi esteket, közösségépítő játékokat és bulikat.   Kiállítanak például szivárványokról készült gyermekrajzokat, megnézhetjük a korábbi pride felvonulások képeit, valamint körbejárják a transzszexualitás témáját. Egy műhelybeszélgetésben pedig megtudhatjuk azt is, hogy milyen kapcsolat van a melegek és az iPhone között.   Ezenkívül lesz transzparenskészítő workshop, slam poetry, egészségügyi beszélgetés a TASZ szervezésében és LMBTQ-barát zsidó istentisztelet a Bálint Házban Langer Ármin rabbinövendék vezetésével.   Az egyik legnagyobb dobás feltehetőleg Antonia Vai koncertje lesz. A Leonard Cohenen és a Massive Attacken felnőtt stockholmi művésznő muzsikájából itt kaphatnak ízelítőt: A MANNA és a Zsámbéki Színházi Bázis pedig közösen mutatja be Mark Ravenhill 2004-ben íródott Állampolgári ismeretek című előadását, amely a 18 éves Tom szexuális identitáskeresésének történetét meséli el.   A előadással itt ismerkedhetnek: A rendezvényt már támogatásáról biztosította többek között a Bálint Ház, a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Prezi, az Espell és a Google.   Minden valószínűség szerint politikusok is lesznek a helyszínen, de még nem tudni, kik. „A rendezvényeinkre minden évben meghívjuk a közjogi méltóságokat, valamint a demokratikus parlamenti pártok elnökeit és frakcióvezetőit, aztán van, aki eljön, és van, aki nem” – mondta Milanovich Dominika. A szervezők a Jobbiknak persze idén sem küldtek meghívót, anyagi támogatást pedig nem fogadnak el egyik politikai párttól sem, valamint azt se engedik, hogy politikusok beszédet tartsanak a rendezvényen – teszi hozzá.   A programot itt tudják böngészni.