Megvalósult a baloldali összefogás Mezőhegyesen

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM politikusai segítséget ígértek a mezőhegyesieknek a ménesbirtok egyben maradásához a vasárnapi nagygyűlésen. Hangsúlyozták: a Békés megyei településnek csak akkor van jövője, ha az 1800 hektár eladásra kínált földbirtokot mégsem árverezik el.


A Mezőhegyesi Ménesbirtok a mai napig állami tulajdonban lévő földön, bérlőként gazdálkodik. Elsősorban hibridkukorica-termesztéssel foglalkozik, de részben kiszolgálja az állami ménes takarmányigényeit, és öntözőrendszert működtet. Az állami földbérletpályázatokon azonban mások jutottak hozzá azokhoz a területekhez, amelyeket eddig a ménesbirtok bérelt, a következő hetekben pedig az állam el is adja a föld jelentős részét. Ennek következtében 2017. január 1-jétől nulla hektár lesz a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. bérleménye.


Pedig a ménesbirtok munkát biztosít a helybelieknek és rengeteg adót fizet a településnek. Az ellenzék vasárnap Mezőhegyesen tartott nagygyűlést, amelyen felajánlották segítségüket a lakosoknak.


Mitykó Zsolt független polgármester arról beszélt, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. évente nettó 6 milliárd forintos árbevételt ér el, amelyből mintegy 1,5-1,7 milliárdot bérfizetésre fordítanak, a városnak pedig 80 milliót fizetnek be adók formájában. E nélkül a településre az elszegényedés és az elnéptelenedés vár – mondta.


Kovács Sándor, a Ménesgazda Zrt. üzemi tanácsának elnöke továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a négyszáz állandó munkavállaló mellett időszakosan további ezer embernek biztosítanak megélhetést. Elmondta: a meghirdetésre kerülő 1800 hektár földért körülbelül 16 milliárd forintot kell majd fizetni, amelyet a helyi gazdák bizonyosan nem tudnak előteremteni. A vetőmagüzem dolgozóit információi szerint át fogják venni más cégek, de nem tudja, hogy a többi dolgozóval ezt követően mi lesz.


  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta: a mezőhegyesieknek „állandó nyomás alatt kell tartaniuk a Fideszt” céljaik eléréséhez, december 8-ára, az első mezőhegyesi földterület elárverezésére tüntetést kell szervezniük Békéscsabára. Hozzátette: emellett fel kell készülniük a borúsabb jövőre is, el kell készíteni a város válságtervét. Az Együtt mindenben segítséget nyújt a helyieknek.
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a helyieknek folytatniuk kell a küzdelmet, nem szabad meghátrálniuk, a „felháborodás hangját” el kell vinniük szerte az országban. Közölte: nem lehet családi gazdaságokra építeni a modern magyar mezőgazdaságot, ahogyan azt a Fidesz szeretné, hiszen a falvak a rendszerváltás után tönkrement nagyüzemek miatt csak „tengődnek”.
  • Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökhelyettese szerint, ami a mezőhegyesi ménesbirtokkal történik, „ piti bosszú”, és a zrt.-nek az az egyetlen esélye, ha új társasággá szerveződik át. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa egyik legnagyobb hibridkukorica-bázisa van Mezőhegyesen, és Magyarország az egyik piacvezető Európában a hibridkukorica értékesítésében.
  • Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője arról szólt, hogy „Orbán Viktoron és klientúráján kívül” nem lesz, aki meg tudja majd venni ezeket a földeket; hogy nemcsak helyi és nemcsak mezőgazdasági ügyről, hanem Magyarország jövőjéről van szó, és hogy egy új ciklusban bizonyosan lesz mód „a pofátlan rablások visszacsinálására”.
Békés megyében hétfőn lesz az első árverési nap. Összesen több mint 14 200 hektár állami földet értékesítenek, amelynek túlnyomó része szántó, kisebb mértékben legelő. A cég tulajdonos-vezérigazgatójával, Kun Mihállyal készült interjúnkat itt találja meg.