Megütötte a bokáját a Népszabadság

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Gazdasági Versenyhivatal 81 millióra büntette a Népszabadságot és a Mediaworks nevű vállalkozást, amiért nem kértek engedélyt a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. irányításához.


A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Mediaworks és a Népszabadság közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. felett, ugyanakkor az engedélykérés elmulasztása miatt a Mediaworks-re és a Népszabadságra több mint 81 millió forint bírságot szabtak ki. A versenytörvény rendelkezései szerint az engedélykérés elmulasztása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200 ezer forint.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH egyebek mellett figyelembe vette, hogy az eljárás nem kérelemre, hanem hivatalból indult meg, 650 napos késedelemmel. Emellett nem volt egyértelműen kizárható, hogy az összefonódás annak létrejöttekor nem vethetett-e fel versenyjogi aggályokat.

A versenyhivatal a napi bírság összegét 125 ezer forintban, összesen 81 millió 250 ezer forintban határozta meg. A bírságfizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli a két vállalkozást - áll a közleményben.